Ta bo med drugim postregel še s koncertom Nova prijateljstva s pianistom Simonom Trpčeskim in sopranistko Niko Gorič ter nastopom Transilvanskega državnega filharmoničnega orkestra z Gabrielom Bebešeleo. Program festivala, ki se bo zaključil 24. septembra, prinaša premišljeno kombinacijo vrhunskih glasbenih mojstrovin “od romantičnega Chopina do divje Transilvanije”, poudarjajo v Narodnem domu Maribor.

Na nocojšnjem koncertu bo Aleksander Gadžijev, čigar mednarodna kariera je po uspehu na lanskem tekmovanju Frederica Chopina v Varšavi doživela meteorski vzpon, odigral Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2. Na Festivalu Maribor bo imel v soboto tudi recital, kjer se bosta trem Chopinovim skladbam pridružili Fantazija Roberta Schumanna in Spev za varstvo Zemlje sodobnega ameriškega skladatelja Kyla Ganna.

Festival Maribor ponovno gosti tudi makedonskega glasbenika Simona Trpčeskega, ki je z lanskimi nastopi v vlogi festivalskega rezidenčnega glasbenika naletel na zelo dober odziv. Tokrat bo nastopil med drugim s sopranistko Niko Gorič na koncertu Nova prijateljstva.

Lani je navdušil mariborsko občinstvo tudi romunski dirigent Gabriel Bebešelea, ki se letos predstavlja s Transilvanskim državnim filharmoničnim orkestrom.

Za najmlajše obiskovalce bosta poskrbeli Nika Gorič in Adriana Magdovski, za družine z otroki pa Louie’s Cage Percussion s hudomušno glasbeno dogodivščino Bumtastično. Od mladih glasbenih talentov bosta nastopila violončelist Ariel Vei Atanasovski in violinistka Zala Frangež, dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor pa se bodo predstavili z ansamblom za novo glasbo .abeceda.