Priprava čarobnih velikonočnih jajčk je lahko resnično ustvarjalno in zabavno doživetje. Socialno omrežje TikTok je zadnje čase preplavil val ustvarjalnih idej, ki jih lahko preizkusite kar doma. Če ste pripravljeni na ustvarjanje čarobnih velikonočnih jajčk, smo pripravili 5 preprostih tehnik, ki vam bodo zagotovo prišle prav.

1. Marmornata jajčka

Začnite tako, da narežete čebulne lupine na majhne koščke. Jajca nato prekrijete s čebulnimi koščki, nato pa ovijte v najlonke in jih na hrbtni strani tesno zategnite. V loncu zmešajte vodo s kisom ter jih položite v še hladno vodo.

[[image_1_article_64698]]

Ko voda zavre, jajca kuhajte približno 10 minut. S trdokuhanih jajc odstranite najlon skupaj s čebulnimi lupinami. Jajca splaknite s hladno vodo, jih posušite in pustite, da se posušijo. Na koncu jih z malo olja natrite, da se lepo svetijo. S temi preprostimi koraki boste ustvarili čudovita velikonočna jajčka, ki bodo zagotovo očarala vse vaše goste.

[[image_2_article_64698]]

2. Porcelanasta jajčka

Pred nanosom na trdokuhana jajca izbrane servetne motive izrežete in jajca najprej premažete z beljakom, da ustvarite lepljivo površino za nanos motivov. Nato previdno položite izbrani motiv iz servetke na jajce. Na koncu motiv še enkrat premažite z beljakom, da ga zatesnite in zagotovite boljšo obstojnost. Tako pridobite jajčka, ki spominjajo na motive posode iz porcelana.

[[image_3_article_64698]]

Za boljši izdelek pri vseh petih postopkih predlagamo bela jajca, čeprav svetlorjava tudi ustvarijo poseben efekt.

3. Pastel jajčka

Kuhinjski papir pobarvajte s flomastri, naj bodo jedilni ali neškodljivi za vnos, ali premažite na primer z barvami za jajca ali jedilnimi barvami. Nato jajce tesno ovijte s pobarvanim kuhinjskim papirjem.

[[image_4_article_64698]]

Ovito jajce za kratek čas potopite v skledo s kisom, nato pa ga vzemite ven in ga pustite na krožniku 2-5 minut (če uporabljate flomastre, 10-15 minut), odvisno od želene intenzivnosti barve. Seveda ta metoda deluje tudi z izpihanimi jajci, ki jih lahko nato obesite kot dekoracijo.

[[image_5_article_64698]]

Bodite pozorni pri uporabi flomastrov. Naj bodo ti jedilni ali otrokom prijazni, torej neškodljivi za vnos.

4. Mavrična jajčka

Trdokuhana jajca namakamo nekaj minut v kisu. Medtem pripravimo peno za britje, v katero vmešamo želene barve, predlagamo barve za jajca ali jedilne barve. Po namakanju jajčka položimo v obarvano peno za britje in jih z njo tudi zakrijemo. Počakamo približno pol ure, da se barva lepo prime na lupine. Jajca nato operemo in jih po želji namažemo z oljem, da se lepo svetijo.

[[image_7_article_64698]]

Priporočamo uporabo rokavic, saj nekatere barve obarvajo tudi kožo.

5. »Tie-dye« jajčka

Zmešajte približno 1 žličko sode bikarbone in 1 žličko vode oziroma takšno razmerje, da dosežete želeno gostoto, ter od 2 do 3 kapljice barve za jajčka ali za živila. Bolj gosta konsistenca je boljša.

[[image_6_article_64698]]

Jajčka lahko pobarvate kar s čopičem, nato počasi kapajte kis na jajca. Ko kis zadane sodo bikarbono, se pojavi mehurčkasta reakcija, ki na jajcih ustvari pisane marmornate vzorce. Ko se reakcija ustavi, jajca sperite z vodo in nato obrišite s papirnato brisačo.

[[image_8_article_64698]]