Vse o klavirskem triu

5. koncert Mladinskega cikla 2023/2024

Dvorana Union, Maribor

Četrtek, 11. april, 15.00

Za IZVEN in MLADINSKI CIKEL - RED FURIOSO

Klavirski trio Adelante

Julija Černe, violina

Ema Krečič, violončelo

Alvin Ćućić, klavir

 

Če ste doslej verjeli v pregovor, ki pravi, da je v dvoje lepo, v troje pa gneča, je čas, da ga pozabite. Ob obisku tega koncerta boste namreč ugotovili, da je precej najlepše glasbe na svetu napisane za – trojico! V glasbi ji rečemo trio, tradicionalno pa ga sestavljajo violina, violončelo in klavir, čeprav se v kombinaciji znajdejo tudi drugi inštrumenti, kot sta na primer klarinet ali rog. Verjeli ali ne – v času Haydna, Mozarta in Beethovna je mladim ta glasba nudila to, kar nam danes nudi strimanje: uživanje ob priljubljenih skladbah, priložnost za druženje, spogledovanje, zaljubljanje ... Nič čudnega torej, da je trio prav poseben razcvet doživel v času romantike, ko so Felix Mendelssohn, Antonín Dvořák, César Franck in Peter Iljič Čajkovski napisali kar nekaj takih, ki bi jim danes rekli svetovni hit. Priljubljeni so še sedaj, ko se jim enako strastno kot nekoč predajajo mladi glasbeniki. Tudi Julija Černe, Ema Krečič in Alvin Ćućić so med njimi. S svojimi čustvenimi interpretacijami te čudovite glasbe mimogrede omrežijo poslušalce. Tudi vas bodo. Stavimo!

 

 

Derek Benfield: Kako se znebiti bodočega moža

Predstava abonmaja Komedija 2023/2024

Dvorana generala Maistra

Petek, 12. april, 20.00

Za RED PETEK in IZVEN

Ponedeljek, 15. april, 20.00

Za RED PONEDELJEK in IZVEN

Nedelja, 21. April, 18.00

Za Izven

Igrajo: Mojca Funkl, Mojca Fatur, Miha Brajnik, Mario Ćulibrk in Tadej Pišek

 

Dve leti je, kar je Silvija zapustila svojega Bojana. V odnosu vendar mora biti mnogo več od rutine, kavča in Netflixa! Zagotovo je nekje na svetu tudi njen Romeo. Uspešen, poln energije, priročen in za piko na i še noro zaljubljen vanjo.

Kar trije kandidati za bodočega so v igri: učitelj Sebastijan, odvetnik Valter in najboljši mizar v mestu, Edi. Vsi so zagreti, vsi bi se poročili z njo. Le nezvesta nevesta še ni povsem prepričana. Zato se njeno življenje vse bolj zapleta, ljubezenski trio pa vse bolj prepleta: eden pleza po balkonu, drugi pride nenapovedano, tretji popravlja v spalnici. Soočenje je neizbežno. Kakšno bo?

 

 

Leopold Suhodolčan: Krojaček Hlaček

Predstava abonmaja Kekec 2023/2024

Dvorana generala Maistra

Nedelja, 14. april, 11.00

Za IZVEN in KEKEC

Igrajo: Loup Abramovici, Suzana Krevh, Andrej Tomše

 

Junak izpod peresa priljubljenega pisatelja navdušuje s svojo spretnostjo in bistrostjo, s katero bliskovito reši vsako težavo. Vse, kar potrebuje, je malo gumbov, nekaj sukanca, natančno krojenje in iznajdljivost! Ne čudi torej, da je krojaček Hlaček v gledališki predstavi Mini teatra postal superjunak. Skupaj s prijateljema Bredo in Binetom pohajkuje po mestu ter z zgodbo o otroškem prijateljstvu, v katero so ustvarjalci vpletli akrobatske in druge gibalne prvine, jemlje sapo. In nas nauči, da se za vsako težavo najde rešitev. Potrebujemo le malce poguma, iznajdljivosti, dobre volje in seveda – prijatelje!

 

Predstavi sledijo Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave.

 

 

Vsi so nori, razen nas

Stand up komedija

Dvorana generala Maistra

Torek, 16. april, 20.00

za IZVEN

Igra: Martina Ipša

 

V naši ljub(k)i deželici se nenehno vse spreminja, ni nič gotovega. Le ena stalnica je – človeška norost. Vsaj, če gre verjeti Martini Ipša, ki je slovensko norost in vse njene odtenke raziskala do potankosti ter prišla do zaključka, da so nori vsi, razen – nas. V istoimenski uspešnici nas bo popeljala med najrazličnejše manifestacije tega pojava. Skupaj bomo odprli katalog slovenskih norosti in ugotavljali, kaj pomeni živeti v Sloveniji in biti Slovenec. Kako smo odraščali včasih in kako mladina odrašča zdaj. Kako hodimo na dopuste. Kako delamo, kako spimo in kako spimo skupaj. Pa kako za vraga nam je v zadnjih letih, ko smo se skrivali v mehurčkih, uspelo pozabiti, kaj je normalno obnašanje. Kaj so vsi čisto znoreli? So, ja. Vsi so nori. Razen nas. Mi nismo. Seveda ne. Da gre za predstavo, ki je ne smete zamuditi, nam gotovo ni treba poudarjati. Saj vendar niste nori! Ali pač?

 

 

Komorni orkester Württemberg Heilbronn

5. koncert Orkestrskega cikla 2023/2024

Dvorana Union

Sreda, 17. april, 19.30

IZVEN IN ORKESTRSKI CIKEL

Gilbert Varga, dirigent

Elisabeth Brauss, klavir

Simon Höfele, trobenta

Spored: Anton Arenski, Dmitrij Šostakovič, André Jolivet, Arthur Honegger

 

»Slišati ta orkester, je pravi užitek (…) prepričuje s svojimi lastnostmi: agilnim muziciranjem, poletom z jasnimi, oprijemljivimi obrisi in povrhu tega s toplim zvenom, ki pri tako intenzivnem komornem orkestru ni samoumeven.« Kritik uglednega časnika Süddeutsche Zeitung je v tej hvali zajel osnovne poteze komornega orkestra iz Heilbronna, ki prisega na energičen glasbeni slog in individualen orkestrski zven. Kot občutljiv spremljevalec imenitnih solistov je orkester dobrodošel gost velikih mednarodnih odrov, kot so Concertgebouw v Amsterdamu, Kölnska filharmonija, hamburška Filharmonija na Labi in Festival Rheingau. Z demokratizacijo vodenja orkestra in muziciranja je Komorni orkester iz Heilbronna naredil korak naprej ter ob glavnem dirigentu določil še mesto za umetniškega partnerja. To je pripadlo mlademu avstrijskemu violinistu in dirigentu armenskega rodu, Emmanuelu Tjeknavorianu, ki smo ga kot bleščečega violinističnega virtuoza v Mariboru že lahko občudovali. Tjeknavorian se je kot najmlajši rezidenčni umetnik Dunajskega glasbenega združenja hitro povzpel med najbolj iskane glasbenike svoje generacije. V zadnjem času se z velikim uspehom posveča dirigiranju, o čemer pričajo nastopi z avstrijskim Orkestrom tonskih umetnikov, s Filharmoniki milanske Scale in z Graškimi filharmoniki.

 

*Emmanuel Tjeknavorian je moral zaradi osebnih razlogov odpovedati sodelovanje na turneji z orkestrom. Nadomestil ga bo mednarodno uveljavljeni dirigent madžarskega rodu Gilbert Varga. Prosimo za razumevanje.

 

Zoh Amba »Bhakti«

Jazz v Narodnem domu

Mali oder Narodnega doma

Sreda, 24. april, 20.30

za IZVEN

Zoh Amba, saksofoni

Farida Amadou, bas kitara

Chris Corsano, bobni

 

Resda je to obrabljena fraza, toda Zoh Amba resnično stoji na plečih velikanov. Ko na oder stopi to majhno in nežno, komajda 23-letno dekle, si le redkokdo predstavlja, kaj bo sledilo v naslednjem trenutku. Resnični tour-de-force s patinirano žlahtnostjo vzornikov iz šestdesetih let – Johna Coltranea, Alberta Aylerja, Pharoaha Sandersa in Archieja Sheppa – vendar odigran za novo generacijo in s takšno silovitostjo, da bi jo kdo nemara zlahka zamenjal za Petra Brötzmanna ali Johna Zorna. Preden je študirala glasbo na glasbenem konservatoriju v San Franciscu, konservatoriju Nove Anglije in pri osebnem mentorju Davidu Murrayju v New Yorku, je večino časa preživela ob pisanju in vadbi saksofona v gozdu ter tišini blizu svojega doma v apalaškem gorovju. Danes je njena izjemno edinstvena glasba polna ljudskih melodij, očarljivih refrenov in ponavljajočih se zaklinjanj. Njene predirljive in ikonoklastične improvizacije so polne napetosti ter obenem hvalospev emocionalnosti in ranljivosti. Sodelovala je z vrsto odmevnih glasbenikov, kot so Jim White (Dirty Three), Brian Chase (Yeah Yeah Yeahs), legendarni basist William Parker, pianist Vijay Iyer in s številnimi drugimi. Bhakti je naziv njenega novega albuma in vzdevek za večino njenih aktualnih zasedb z nenehno spreminjajočimi se člani.

 

 

Tadej Toš: ABRAhmm [RAZPRODANO]

Stand up komedija

Dvorana generala Maistra

Četrtek, 25. april, 20.00

za IZVEN

Nastopa: Tadej Toš

 

Tadej Toš ima nov vzdevek: Razprodano. To je namreč beseda, ki jo slej ko prej zapišemo pod vsako najavo njegovih predstav. Tudi tokratno. Vse, kar lahko dodamo, je: več sreče prihodnjič.