Mednarodni muzejski svet ICOM, Slovenski odbor je na 1. Mednarodnem kongresu muzealcev v Piranu v četrtek, 20. oktobra 2016, podelil nagradi ICOM Slovenija za leto 2016.

Komisija je izbor nagrade za promoviranje ICOM-ove teme obrazložila tako: Nagrado ICOM Slovenija 2016 za promoviranje vsakoletne ICOM-ove teme dobi Muzej narodne osvoboditve Maribor za projekt “Muzej za mir” avtorjev Uroša Dokla in dr. Aleksandre Berberih-Slana.

S projektom Muzej za mir so se odzvali na vprašanja in dileme, ki so se porajale ob begunski krizi

Muzej narodne osvoboditve Maribor se je s projektom Muzej za mir odzval na vprašanja in dileme, ki so se porajale ob begunski krizi, zaradi česar so se številni prebivalci soočali s svojimi strahovi, predsodki in neznanjem. Organiziral je različne delavnice za osnovnošolce in srednješolce, temelječe na izkušnjah iz zgodovine, pod skupnim imenom – Konflikt – gonilo nasilja. Cilj delavnic je bil vzgoja mladih v smeri miru in strpnosti ter opozarjanje na nasilne akcije, ki kratijo človekove pravice.

Mlade so navajali na potrebo po kritičnem oblikovanju mnenj in strpnih odzivov na izzive iz okolja

Muzej narodne osvoboditve Maribor je ob letošnji ICOM-ovi temi Muzeji in kulturna krajina nadgradil svoje poslanstvo in se aktivno vključil v sooblikovanje družbenih etičnih standardov mladih v svojem okolju. Prek svojih zbirk iz različnih zgodovinskih obdobij, ki služijo kot izhodišče za preučevanje slabih praks, želi obiskovalcem ponuditi tudi možnost kritičnega komentiranja in prepoznavanja vezi med preteklostjo in sodobnimi vzorci in jih vzpodbuditi k razmišljanju o bolj pravični in humani prihodnosti.

Muzeji imajo pomembno vlogo v življenju

Uspešno izveden program Muzej za mir je pokazal, da imajo muzeji pomembno vlogo v družbenem življenju in da s kritičnim odzivom na aktualne probleme pomagajo pri oblikovanju družbenih načel, etičnih standardov in predstav o strpnejši družbi.

Muzej narodne osvoboditve je ICOM-ovo nagrado za promoviranje vsakoletne ICOM-ove teme prejel že leta 2013 za projekt Prevzeli smo muzej, ki ga muzej izvaja še danes.