Muzeji in galerije so tudi letos pripravili največjo skupno akcijo, Poletno muzejsko noč, ki bo potekala to soboto, 15. junija. Na Poletno muzejsko noč sodelujoče inštitucije pozno popoldan in vse do polnoči obiskovalcem brezplačno odprejo svoja vrata in pripravijo pester program: odprtje razstav in vodstvo po razstavah, delavnice, predstavitve, projekcije, pogovore, vodene oglede, glasbene programe, demonstracije in degustacije.

Poletna muzejska noč od leta 2002 predstavlja največjo promocijo slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov, ki pripravljajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine. Vsako leto pri Poletni muzejski noči sodeluje približno 80 slovenskih inštitucij z več kot 350 programi.

Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje in določene institucije, in predvsem tistim, ki sicer vanje poredko ali pa sploh ne zaidejo. Obiskovalcem vseh generacij se s pestrim in raznolikim programom predstavljajo slovenske institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo slovensko kulturno dediščino, ter kot prostor za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa.

[[image_1_article_67131]]

Kakor vedno se akciji pridružujejo tudi mariborske kulturne ustanove, ki so danes predstavile izjemno pester program. »Vsi, ki bodo v soboto obiskali Maribor, bodo deležni utripa Poletne muzejske noči. Vrata prireditev odpiramo na široko in vabimo vse, da vstopijo. Želim verjeti, da bo vsak znal poiskati nekaj zase, za svojo dušo in prijetno počutje. Če kdaj, je sedaj čas za obisk muzeja in muzejskih prireditev, prisrčno dobrodošli, « je obiskovalce na prireditve povabila Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor.

Gugalnik idej v Pokrajinskem muzeju Maribor

Akciji se kakor vsako leto priključuje Pokrajinski muzej Maribor. Prvi bo svoja vrata za ljubitelje fotografije in dediščine natančno ob 18.00 odprl ogledni depo pohištva v Kinu Partizan s programom Gugalnik idej, ki ga bo tokrat zagugal priznani mariborski fotograf Branimir Ritonja

Družine bo gotovo pritegnil pedagoški program Muzejnice— Rimljan za en dan, v okviru katerega se bodo najmlajši med 18.00 in 20.00 skupaj s starši, skrbniki, dedki in babicami prelevili v veličastne Rimljane. 

Ob 21.00 bodo prišli na svoj račun glasbeni sladokusci, ko se bo v okviru programa Variacije — Hommage Franzu Lisztu s klavirskim recitalom v Viteški dvorani mariborskega gradu predstavila pianistka Klara Lužnik. Obiskovalci bodo lahko kulturne vtise strnili ob dobri pijači v Grajski kavarni, ki bo odprta vse do polnoči. 

Omeniti velja še dogodke v Muzeju Najstarejše trte, kjer bo ob 18.00 in 23.00 voden ogled muzeja, ob 19.00 pa koncert ansambla Pižoni na platoju pred muzejem. Ob 21.00 se začne degustacija vin z aktualno vinsko kraljico, ki bo trajala vse do 22.30.

Ogled rastlinske zbirke, filma in zvezd v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru

Botanični vrt Univerze v Mariboru letos obeležuje dvaindvajseto sezono delovanja. Letos v te terminu pripravljamo prost vstop in s tem ogled rastlinskih zbirk, ki jih vzdržujemo hkrati pa smo pripravili tudi zanimiv program. V tem smo se povezali tudi z občino Hoče-Slivnica v kar štiridnevnem dogajanju, tako bo sobota le en dan izmed teh, ko bodo lahko obiskovalci v večernem času obiskovali naše zbirke,«  je pojasnila Meta Plivac, strokovna delavka botaničnega vrta.

V soboto, med 18. in 20. ure bo na ogled moretum - zbirka murv, ki je zasajena ob vili Pohorski dvorec (Pivola). Istočasno bodo na ogled tudi sviloprejke v večnamenskem objektu v Botaničnem vrtu, kjer se bosta na ta dan predvajala dva filma, in sicer ob 18. uri Kung Fu Panda 4 in ob 21. uri Kaskader.

Ko se znoči, nekje okoli 22.30 ure, pa bodo obiskovalci v sodelovanju z Astronomskim društvom Orion Maribor lahko s teleskopom opazovali nočno nebo.

Tudi v enotah Muzeja narodne osvoboditve Maribor bo pestro

Svoja vrata bodo odprle tudi tri enote Muzeja narodne osvoboditve Maribor: Matična hiša muzeja, Ulica heroja Tomšiča 5, Fotografski muzej Maribor, Koroška 19 in Trafika – Muzej za enega na Trgu revolucije. 

Obiskovalci si bodo lahko od 18. do 24. ure ogledali številne razstave, na vseh pa bodo na razpolago kustosi za vsa vprašanja o razstavah, do 22. ure pa bodo tudi predstavljali svoje delo. Ob 19. ure bodo izvedli sprehod po mestu »Po Maistrovi poti – general Rudolf Maister in njegove odločitve«, ob 21.30 uri bodo obiskovalci z Danijelom Mariničem prepevali »Partizanske pod smrekami«, kar je že večletni tradicionalni program muzeja, ob 22. uri pa si bodo obiskovalci lahko ogledali projekcijo filma »Muzej na Youtube kanalu«.

[[image_2_article_67131]]

Fotografski muzej bo prav tako odprt med 18. in 24 uro, obiskovalci pa si bodo lahko pod strokovnim vodstvom ogledali stalno razstavo »Fotografska zbirka Avgusta in Marie Bohanec«, ob 19.30 bodo odprli novo občasno razstavo »Kot kinematograf življenje naše je, kjer podoba se vrši …«. V najmanjšem slovenskem muzeju Trafika – Muzej za enega pa bo ob 18. uri potekala delavnica namenjena otrokom in družinam z naslovom »Strip«, ob 19.30 in  21. uri pa bo potekalo strokovno vodstvo po razstavi »Moč literature: Drago Jančar in družbeni angažma«.

Lutkovna ustvarjalnica in druženje z lutkovno ustvarjalko

Svoja vrata odpira tudi najmlajši muzej v mestu, domovanje lutk Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo novembra 2024 praznovalo 50 let profesionalnega delovanja. V Lutkovnem muzeju Maribor, ki je svoj prostor našel na podstrešju prenovljene hiše Tri babe, si bodo obiskovalci med 16. in 22. uro brezplačno ogledali stalno zbirko lutk. Med 17. in 18. uro bo v muzeju potekala lutkovna ustvarjalnica, vsi ročno spretni si bodo lahko na njej izdelali preprosto lutko.

Med 19. in 20. uro pa bo v muzeju potekalo druženje s scenografko in lutkovno ustvarjalko Darko Erdelji, ki bo delila svoje izkušnje s snovanjem in nastajanjem lutkovnih predstav. »Na večer Poletne muzejske noči bodo naše muzejske potrebščine na voljo po znižanih cenah,« še doda dramaturginja Tanja Lužar.

Ob mariborski Kadetnici zna biti v soboto malo glasneje

Pestro bo tudi v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v mariborski Kadetnici, kjer si bodo lahko obiskovalci od 18. do 24 ure brezplačno ogledali aktualne razstave, ob 19. uri pa pripravljajo uprizoritev spopada iz 2. svetovne vojne v izvedbi članov dveh domačih in enega tujega društva, ki se ukvarjajo z uprizarjanjem vojaške zgodovine. 

Pri izvedbi bo skupaj sodelovalo do 30 oseb, ki bodo za imitacijo izvedbe bojnega delovanja uporabljali vadbeno strelivo in sredstvo. »Tako bo okoli Kadetnice tisti dan malo glasnejše,« se pošali načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske Marko Hlastec

Ob 20. uri organizirajo še delavnico za otroke na temo »Spoznajmo muzej«, ob 21. uri pa še vodenje po stalnih razstavah »Strelno orožje in »Bajoneti skozi čas«

Druženje ob osvežitvi in glasbi

V UGM na Strossmayerjevi ulici 6 in v Starem sanatoriju, na Tyrševi ulici 19 organizirajo vodstva po razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM in EKO 9: Oči v skali, otvoritev razstave otroških likovnih izdelkov, menjalnica oblačil in igrač ter proti noči še druženje na vrtu Starega sanatorija ob osvežitvi in glasbi, za katero bo poskrbel DJ Problématique.