Posebno priznanje v regionalnem programu si je prislužil Ivanišin za film v katerem “razburljivo in na drugačen način obravnava moškost, rivalstvo in prehod iz nedolžnosti v strupenost v igrah, ki jih igramo,” je pojasnila žirija. Med sedemnajstimi regionalnimi dokumentarci je posebno priznanje dobila tudi hrvaško-slovenska koprodukcija “Dani ludila” avtorja Damiana Nenadića.

Na letošnjem Zagrebdoxu so v teden dni predvajali 125 filmov v različnih festivalskih programih. Po sobotni sklenitvi tekmovalnih programov so danes na sporedu nagrajeni in najbolj obiskani filmi.

Nagrada za najboljši dokumentarec v roke sirskemu režiserju

Najboljši film mednarodnega tekmovalnega programa letošnjega 14. festival dokumentarnega filma Zagrebdox je Of Fathers and Sons (O očetih in sinovih) sirskega režiserja Talala Derkija.

Žirija je podelila glavno nagrado filmu, ki je predstavil, kako nek oče oblikuje svoje sinove iz otrok v izurjene morilce. Velikansko tveganje, kateremu se je avtor izpostavil, je prineslo napeto kombinacijo ljubezni in ekstremizma, ki se prenaša s kolena na koleno“, so zapisali v obrazložitvi glavne nagrade na spletni strani festivala. V mednarodni konkurenci so od začetka Zagrebdoxa prejšnjo nedeljo predvajali 21 filmov.