V petek, 24. januarja, ob 18. uri bo v Galeriji EPEKA, Koroška cesta 8 Maribor, potekala predstavitev knjige in otvoritev fotografske razstave “Vidiš, tukaj boš pa zdaj doma“. V knjigi je zbranih enajst zgodb moških, ki prestajajo zaporno kazen ter fotografije njihovega zaporniškega okolja.

Vsak zapornik ima svojo zgodbo in te velikokrat niso takšne, kot jih slišimo na televiziji. V Mariboru je nekaj manj kot 200 zapornikov, ti so v večini obsojeni na kazen zapora do leta in pol.

Popisane življenjske zgodbe nam zapornike predstavijo kot osebe s preteklostjo in z morda boljšimi možnostmi za prihodnost. Knjiga po besedah direktorice Javne agencije za knjigo Renate Zamida dokazuje, da literatura premika meje in ruši stereotipe. Na predstavitvi knjige bodo sodelovali: dr. Milica Antić Gaber, urednica knjige, soavtorice dr. Nina Perger, dr. Darja Tadič, dr. Jasna Podreka, dr. Deja Crnović in Tone Partljič, avtor spremne besede. Avtorica fotografskih podob zaporov, kjer pripovedovalci zgodb v knjigi prestajajo zaporne kazni, je Jasmina Vidmar. Pogovor bo povezovala Melita Forstnerič Hajnšek.

Tu sem in ne morem spremeniti dejstva, da sem tu

Ivanko, njegova zgodba je zapisana v knjigi, je dejal: »Ampak en zelo pogumen človek mi je enkrat rekel, da na 80% dneva v zaporu nimaš vpliva. Če se boš s temi stvarmi obremenjeval, potop. Ostane ti 20% dneva, ko sam odločaš, kako boš izkoristil čas, kaj boš naredil zase, na te stvari lahko vplivaš, to maksimalno izkoriščaj. In jaz pravim, nisem vesel, da sem tu, valjda nisem, valjda mi manjka moja žena, valjda mi manjkajo gore, valjda mi manjka vse ostalo. Ampak ne maram živet na podlagi tega, kaj bi bilo, če bi bilo. Kaj imam od tega? Nič, zdaj je, tako kot je. Tu sem in ne morem spremeniti dejstva, da sem tu.«

Morda vas zanima tudi: Za zapahi ženske pogosto za situacijo, v kateri so se znašle, krivijo moške