Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Marinka Štern, so danes v Mariboru sporočili organizatorji 54. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo prejela ob zaključku festivala, ki ga bo Maribor gostil od 14. do 27. oktobra.

Gledališka in filmska igralka Marinka Štern, rojena 19. maja 1947 na Jezerskem, je leta 1975 diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani in se zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču. Občasno je ustvarjala tudi v drugih slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih gledališčih, nastopila pa je tudi v televizijskih in radijskih produkcijah.

Vedno pripravljena iz neznanega narediti znano

Po navedbah strokovne komisije za podelitev Borštnikovega prstana jo odlikujejo igralska predanost, vrhunskost in unikatnost. “Je suverena igralka, ki je vedno pripravljena iz neznanega narediti znano, povezati nepovezljivo, predvsem pa z natančno igralsko prezenco začarati in včasih kar uročiti gledalke in gledalce,” med drugim piše v utemeljitvi.

Festival Borštnikovo srečanje se bo začel v ponedeljek z mednarodno konferenco o razvoju novih občinstev Prečiti meje, s katero letos nadgrajujejo lani uvedena nova programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Jedro festivala ostaja izbor uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Letošnji selektor tekmovalnega programa Matjaž Zupančič se je odločil za 12 naslovov.

Skupno bo v 14 dneh po napovedih umetniškega direktorja Aleša Novaka na ogled 42 gledaliških uprizoritev, kar predstavlja enega največjih festivalskih obsegov doslej.

Podelitev listin sponzorjem.

V Kozinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor je danes potekala predaja sponzorskih listin prijateljem in podpornikom Festivala Borštnikovo srečanje. Listino je prejela tudi Energija plus. Ob tem so dejali: »Ponosni smo, da smo že od same ustanovitve družbe Energije plus, podpornik Festivalu in da Borštnikovo srečanje postaja iz leta v leto bolj renomirano in ima pomembno mesto na kulturnem zemljevidu celotne Evrope. V čast nam je lahko, da se festival tolikšne širine in vrednosti odvija prav v Mariboru, zato nam veliko pomeni, da bomo na pot pospremili še eno izdajo odličnega nabora najboljših predstavitev.«

STA