Dvajset minut čez šesto uro popolne sem vstopila v dvorano, kjer so se že ogrevale tri plesalke in en plesalec. Eden pa se je pridružil po nekaj minutah. Ker sem sicer tudi sama plesalka, sem se pridružila druščini pri ogrevanju in organizatorka Jerneja Fekonja nas je pozdravila ter razloži smernice za improvizacijo. Dogovorili smo se, da bomo skušali upoštevati dinamiko glasbenika na harmoniki, da sta na začetku lahko v prostoru lahko zgolj dva ustvarjalca in da lahko po občutku vstopamo in izstopamo iz prostora, hkrati pa so dovoljeni tudi razni dueti in sodelovanje s plesalci. Za boljšo skupinsko dinamiko smo se skupaj ogreli z vpeljevanjem različnih tehnik giba, nato pa so počasi začeli prihajati tudi obiskovalci.

Glede na to, da Jerneja Fekonja zaradi hipne organizacije ni pričakovala veliko gledalcev, je bilo več kot dvajset obiskovalcev zagotovo pozitivno presenečenje.

Glede na to, da Jerneja Fekonja zaradi hipne organizacije ni pričakovala veliko gledalcev, je bilo več kot dvajset obiskovalcev zagotovo pozitivno presenečenje. V nagovoru je gledalce opozorila, da je to improvizacija in ne predstava ter da lahko po želji prihajajo in odhajajo iz dvorane. Prav tako jih je povabila, da se lahko kadar koli pridružijo plesalcem. Pojasnila je še, da nobenega od plesalcev plesno ne pozna, prav tako ni nikoli sodelovala z glasbenikom Danielom Marinčičem, zato niti sama ne ve, kaj pričakovati.

Najprej plaho, nato sproščeno in igrivo

Začelo se je najprej nekoliko negotovo, da smo začutili zvoke, ki jih glasbenik izvaja s pomočjo harmonike, nato pa se je organizatorka opogumila in prva vstopila v prostor. Kasneje smo se, vedno bolj sproščeno, vključevali drugi. Igrali smo se z različnimi dinamikami, prostorskimi nivoji in hkrati upoštevali tudi gibanje ostalih plesalcev.

Ker sama sicer ples trenutno bolj učim kot pa plešem, je bil takšen dogodek nostalgična vrnitev v preteklost, ko sem še trenirala in nadvse uživala v podobnih improvizacijah na treningu. Res je sicer, da sem eno izmed plesalk sicer poznala, saj sva v otroških letih skupaj trenirali, ampak rekla bi, da to ni vplivalo na izvedbo. Sodelovanje med nami je bilo dobro, kljub temu, da smo bili ostali plesni neznanci. S pogledi ali različnimi načini gibanja smo iskali skupne točke in raziskovali plesno izražanje drugih ter ga skušali vključiti v svoj koncept giba. Opazovanje drugih in poslušanje glasbe nam je dalo navdih ter nas sprostilo, da smo se razživeli in uživali v ustvarjanju.

Plesalcem se je pridružila tudi gledalka

Živi glasbi harmonike je nato organizatorka ob kratkem posvetu z glasbenikom dodala še elektronsko spremljavo, ki je v nas zbudila nov val navdiha. Gledalci so dogajanje zbrano opazovali in ena izmed njih se je kasneje tudi sama priključila z lastnim plesnim izrazom. Dueti so se na koncu prelevili v plesno prelivanje vseh improvizatorjev in tako se je tudi zaključil uradni del.

 Je pa pri improvizaciji vedno treba vzeti v zakup, da ni nujno, da se vse takoj razvije in se navzoči v trenutku sprostijo in začutijo, zato je lahko včasih za obiskovalce ogled naporen. Vendar pa se slednje včeraj ni zgodilo, saj so bili gledalci z videnim zadovoljni in zatrdili so, da je bila skrb o dolgčasu popolnoma odveč.

Sledila je evalvacija dogodka in vsi smo izrazili željo po kontinuiteti takšnih druženj. Takšna srečanja, ki so sicer popolnoma prostovoljne narave in so namenjena predvsem druženju in plesnemu spoznavanju ostalih plesalcev v mestu, so zelo dobrodošla, smo se strinjali vsi navzoči. Je pa pri improvizaciji vedno treba vzeti v zakup, da ni nujno, da se vse takoj razvije in se navzoči v trenutku sprostijo in začutijo, zato je lahko včasih za obiskovalce ogled naporen. Vendar pa se slednje včeraj ni zgodilo, saj so bili gledalci z videnim zadovoljni in zatrdili so, da je bila skrb o dolgčasu popolnoma odveč.

Maribor hoče še

Potrditev, da Maribor potrebuje takšne dogodke, je bila želja, ki jo je na koncu izrazila skupina gledalcev. Prosili so organizatorko, da nekoliko zatemni prostor in vklopi glasbo, saj bi si želeli zaplesati tudi oni. Plesno vzdušje se je tako po dveh urah še nadaljevalo v bolj sproščenem vzdušju in z željo, da se bomo ponovno sestali. Kdaj bo kaj podobnega prihodnjič sicer še ni znano, saj trenutna organizatorka odpotuje v tujino in se vrača komaj poleti, vendar pa vemo, da zanimanje očitno obstaja, zato upamo, da je tak dogodek opogumil tudi koga drugega, da bo prevzel organizacijo naslednje improvizacije.