Poletni lutkovni pristan, ki ga je 30. leto zapored priredilo Lutkovno gledališče Maribor, je končan. Od 3. avgusta do 1. septembra 2109 se je zvrstilo 24 predstav iz desetih različnih držav, 5 razstav, dve 5-dnevni delavnici, 3 projekcije animiranih filmov, sprehode in ustvarjalne delavnice.

Gostujoče predstave iz Grčije, Francije, Finske, Slovaške, Češke, Estonije, Izraela, Hrvaške, Avstrije so dopolnile zanimive slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone. Obisk PLP je bil izjemen, program festivala si je ogledalo več kot devet tisoč sedemsto obiskovalcev.

Foto: Boštjan Lah

Poklon zgodovini z razstavami in sprehodi

V zunanjem Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, je bila razstava 36 zastav držav, ki so bile s predstavami zastopane v treh festivalskih desetletjih. Zastave so izdelali otroci na počitniški delavnicah Zveze prijateljev mladine Maribor.  V razstavišču gledališča je bila na ogled razstava, ki bo preko izpostavljenih fotografskih utrinkov, statističnega pregleda zgodovine festivala, vseh 30 programskih listov in drugih zanimivosti prikazala pomembnost festivala, ki je do sedaj gostil 715 predstav in na deset tisoče zadovoljnih obiskovalcev. Sprehodi z Bredo Varl, v sodelovanju z Rajzefibrom, so obiskovalcem razkrili bogato zgodovino lokacij, kjer je PLP gostoval v preteklosti, od mestnega parka, grajskega dvorišča, Lenta, desnega brega reke Drave in drugih kotičkov mesta.

Foto: Boštjan Lah

Festivalska premiera interaktivnega zvočnega sprehoda Potepini

Potep postane več medijski performans oziroma zvočni sprehod, ki ga obhodimo po vnaprej začrtani poti, ob reki Dravi, opremljeni s slušalkami in aplikacijo na telefonu. Potepini so lahko otroci in odrasli, družine, ki s pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v lokacijo začrtane poti, prehajajo med fiktivnimi in realnimi situacijami. Edinstveno zvočno doživetje nas poveže z našim okoljem na nov, umetniško doživet način in nas spomni na to, zakaj je pomembno hoditi.

Foto: Boštjan Lah

Premiera z avtorjema, Ireno Pivko in Branetom Zormanom, je bila v času festivala, Potepini pa ostajajo na voljo še vso sezono, tudi v angleškem in nemškem jeziku.

Festival je nagovarjal gledalce vseh starosti, a je bila večina programa namenjena najmlajšim. Lutkovno gledališče Maribor se je, kot že vrsto let zapored, povezalo z nekaterimi kulturnimi in drugimi deležniki v mestu: z Umetnostno galerijo Maribor, z Zvezo prijateljev mladine, Art kampom, Letnim kinom Minoriti, Rajzefibrom, Pekarno Magdalenske mreže Maribor in drugimi.

Foto: Boštjan Lah

Podeljeni dve zlati žirafi, ena ostaja doma

Tradicija festivala ostaja otroška žirija, ki je v času festivala ocenjevala predstave; ta je dvema predstavama dodelila enako – najvišje število zlatih zvezdic. Prvič je za ta dosežek podeljena zlata žirafa z naaajdaljšim vratom, ki je postala zaščitni znak mednarodnega lutkovnega festivala z najdaljšo tradicijo pri nas.

Foto: Boštjan Lah

Zlato žirafo prejmeta dve predstavi: Bacek, ki je padel iz neba, Naivnega gledališča Liberec s Češke in domača, Ščeper in Mba, Lutkovnega gledališča Maribor.

Foto: Boštjan Lah, Ščeper in Mba

Foto: Boštjan Lah, O backu, ki je padel z neba

V Lutkovnem gledališču pričenjajo z novo sezono, september prinaša premieri predstav Možiček žebljiček  in Ostržek, prihodnji teden pa gostijo 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, osrednji nacionalni festival lutkovne umetnosti, ki bo med 11. in 14. septembrom 2019, v LGM.