Vse do 18. marca je v delavničarskem studiu Kulturnega inkubatorja na ogled potujoča razstava fotografij Zsolta Szabója z naslovom Življenje zunaj Sahare, ki so nastale v okviru fundacije IMRO. Gre za serijo fotografij, ki je bila prvič predstavljena v Veliki Kaniži na Madžarskem leta 2019, vse odtlej pa razstava potuje po svetu. Prvič je bila v Sloveniji predstavljena prav v Mariboru, zatem pa jo bodo predstavili v Rogaški Slatini.

Z razstavo opozorili na težke razmere

Na razstavi so prikazani trenutki vsakdanjega življenja v afriški državi Benin. Delegacija fundacije IMRO, kot tudi sam fotograf Zsolt Szabó, je leta 2019 v Benin odpotovala z namenom, da bi v prihodnosti pomagala pri reševanju treh glavnih problemov: oskrbi z vodo, ravnanju z odpadki in izobraževanju, za širjenje reševanja problematike pa so si zadali, da naravoslovni fotograf posname fotografije, ki bodo razstavljene na mednarodnih potujočih razstavah.

Fundacija je nastala leta 2018, njen cilj pa je v mednarodnih krogih podpirati slabo razvite skupnosti. Zdelo se nam je pomembno, da v srednjeevropskem prostoru prikažemo življenje ljudi, ki prebivajo v centralni Afriki. Prav zato smo se odločili, da postavimo to razstavo, kjer so prikazane fotografije,” je na otvoritvi razstave dejal Robert Musits, predsednik fundacije IMRO.

Fotografije so bile uporabljene tudi za izdajo publikacije z naslovom Life Beyond the Sahara – Snapshots from Bohicon, katere izkupiček je namenjen pomoči afriškim družinam.

Benin namreč ne spada med najbolj tipične države Afrike, kot jih poznamo drugod, prav tako pa tam vladajo za večino evropskega prostora nepredstavljive razmere. Več kot polovica prebivalstva je nepismenega, 70 do 75 odstotkov nima oskrbe z elektriko in tekočo vodo. Nekoč so obale Benina v celotni Afriki najbolj slovele predvsem po trgovini s sužnji. Iz tamkajšnjih pristanišč naj bi v več kot tristo letih skoraj milijon sužnjev prepeljali čez Atlantik v Ameriko.