Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je prvakinja Drame SNG Maribor Nataša Matjašec Rošker, so danes razkrili organizatorji 58. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost ji bodo izročili na zaključni slovesnosti 18. junija v Mariboru, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade. Prireditev režira Edvard Clug, povezuje pa igralka Julija Klavžar.

“Esenca njene igre je neulovljiva, izmika se kategoriziranju, saj se v svojem igralskem iskanju nikoli ne ustavi, pač pa neprestano išče nove igralske poti in izrazna sredstva. Slednjega se ne poslužuje zaradi drugačnosti per se, pač pa z iskanjem nekonvencionalnih rešitev prodira globlje v uprizoritev, igralsko kreacijo, vlogo, odnose, stanja…,” je v utemeljitvi nominacije za prstan zapisala Maja Borin. 

In še, da igralka svoj igralski modus operandi “oblikuje do perfekcionističnih nians, detajlov, na novo izumlja oblike, ki jih gradi na stičišču raznovrstnih umetniških polj. In čeprav je večji del svoje kariere posvetila najrazličnejšim zvrstem znotraj dramskega gledališča, so ji blizu eksperimentalne in laboratorijske forme, tudi lutkovno gledališče in film.”  Žirijo, ki ji je podelila prstan, so sestavljali Blaž Lukan, Mojca Jan Zoran, Milada Kalezić, Vilma Štritof in Aleš Novak. 

Dve obdobji

Profesionalno igralsko pot Nataše Matjašec Rošker sestavljata dve obdobji. Prvo traja med letoma 1995 in 2007, ko je bila kot samostojna ustvarjalka oziroma samozaposlena na področju kulture intezivno vpeta v neodvisno sceno in je kot gostja nastopa v vseh gledališčih po Sloveniji ter sodelovala pri filmu. Njeno drugo obdobje pa traja vse od leta 2007 od danes, ko je članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor.

Kot je povedala igralka v svoji prvi izjavi za medije, je bila vznemirjena in presenečena, reagirala pa je burno in čustveno. Igralec je živ in prepoznaven, dokler je na odru, ne glede, ali je na neodvisni sceni ali v instituciji. “Igralci ne delamo več samo vlog, ampak delamo predstave. Smo pozvani in se vključujemo v celoten proces nastajanja predstave. Ne scela, ker je institucija hierarhičen sistem in tako mora biti , ampak veliko bolj kot nekoč, ko sem bila mlajša igralka, ko je bilo zelo jasno, kdaj moraš molčati in kdaj moraš govoriti.” 

V gledališču ima še veliko načrtov, pravi, prstan pa je potrditev, da je na pravi poti. “Če sem znana kot jezikava igralka oziroma igralka, ki se vtika v skoraj vse segmente nastajanja predstave, mi ta nagrada daje potrditev, da moja vztrajnost, trma, radovednost vseeno puščajo sled,” je dejala.

Od 5. do 18. junija

Program osrednjega dela Festivala Borštnikovo srečanje se začne v ponedeljek, 5. junija, slavnostno odprtje pa bo v petek s predstavo La Tempesta / Vihar režiserja Alessandra Serre v produkciji Stalnega gledališča iz Torina.

Osrednji del bo v Mariboru potekal vse do 18. junija, programsko jedro festivala predstavlja dvanajst zelo različnih, a vselej vrhunskih slovenskih uprizoritev, ki jih je izbrala selektorica tekmovalnega programa Vilma Štritof in se bodo potegovale za festivalske nagrade.

“Izbor odslikava raznolike poetike, v katerih uprizoritve razpirajo relevantna družbena vprašanja zdajšnjosti, detektirajo in opozarjajo na nevralgične točke naše stvarnosti, jim ni vseeno za okolje, ki sooblikuje habitat nas vseh, oblikujejo kritičen pogled, raziskujejo človekovo pozicijo in vlogo v na več ravneh načetem ali celo razpadajočem svetu, razbirajo in razpoznavajo uničujoče represivne in patriarhalne družbene vzorce in jih problematizirajo, tudi tiste, o katerih se še pred nekaj leti ali vsaj desetletji ni nihče zares spraševal, danes pa jih ni več mogoče spregledati,” je v utemeljitvi izpostavila selektorica Vilma Štritof, ki je ob navedenih kriterijih izbrala tiste predstave, ki so izstopale še po umetniški kvaliteti, ustvarjalnem naboju in celovitem izrazu vseh vključenih segmentov.

Dva tedna polnih dvoran

Izbor predstav v tekmovalnem programu zaokrožujejo osem slovenskih in štiri tuje uprizoritve v spremljevalnem programu po izboru umetniškega direktorja. “Promovirali bomo slovensko gledališko ustvarjalnost in njen pomen v širšem mednarodnem prostoru, spodbujali povezanost slovenskega gledališkega prostora in krepili vezi z Evropo, vključevali nova občinstva, posvečali se bomo strokovnim presojam in vrednotenju ustvarjalnih dosežkov. Pričakujemo številne slovenske in tuje goste, ob tako dobrih predstavah verjamemo, da sta pred nami dva tedna polnih dvoran, navdušeno občinstvo in tudi povabila slovenskim producentom in ustvarjalcem v tujino,” je napovedal umetniški direktor Aleš Novak.

Organizatorji pripravljajo številne strokovne dogodke, pogovore o predstavah, predstavitve strokovne literature, pogovore z gledališkimi ustvarjalci in glasbene dogodke: zasedba Silence bo v Mariboru premierno predstavila zadnji album Slovar norosti, šansonjerka Vita Mavrič in vsestranski glasbeni ustvarjalec Jani Kovačič pa projekt Kontra-Alba.

Medtem ko se je nekaj predogodkov in pa sklop Mlado gledališče že odvilo, bodo v sodelovanju z AGRFT izvedene številne aktivnosti v sklopu Študentsko gledališče. Festival je med drugim za študente organiziral dvodnevno delavnico z grškim režiserjem in performerjem Euripidom Laskaridisom, ki je letošnji gostujoči festivalski umetnik.