V Dvorcu Strmol Rogatec je v ponedeljek, 8. aprila, potekala novinarska konferenca ob začetku sezone. Ponovno odprtje največjega slovenskega muzeja ljudskega stavbarstva Muzeja na prostem Rogatec in Dvorca Strmol so otvorili Martin Mikolič, župan Občine Rogatec, Vili Bukšek, direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, Urška Grobelšek, strokovna svetovalka za marketing in trženje ter Nives Brezovnik, programska vodja za kulturno dediščino.

Nepozabna doživetja za mlade in starejše

Na konferenci so predstavili program za obiskovalce, ki vključuje vrsto privlačnih dogodkov. Med glavnimi dogodki sta Zeleni festival, ki bo potekal 20. aprila, kjer bodo med drugim gostili Društvo AJDA, Knjižnico Rogaška Slatina in tudi Mišo Pušenjak, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline s KGZ Maribor, ter Likof na taberhi, največjo etnografsko prireditev, ki bo 21. julija.

[[image_3_article_65049]]

Poleg tega pripravljajo tudi »Počitnice brez telefona«, kemping dogodek za otroke, kjer jih bodo spodbujali k preživljanju časa brez telefona, da bi jih približali naravi in kulturi. Z uporabo doživljajske pedagogike bodo spodbujali medsebojne odnose, aktivirali čute, gradili zaupanje in pripadnost ter s tem zmanjšali uporabo mobilnih naprav. Pri oblikovanju in izvajanju programa sodeluje tudi otroška psihologinja. Poleg tega si prizadevajo približati mlajšim generacijam zgodovino muzeja s pametnimi očali HoloLens 2.

Najsodobnejša tehnologija s HoloLens 2 in avdio vodniki

S pametnimi očali HoloLens 2, ki omogočajo najsodobnejšo tehnologijo, lahko raziskujete preteklost v Muzeju na prostem Rogatec. Skozi igro lahko odkrijete in rešujete naloge kmečkih opravil. Igrifikacija omogoča sprehod po poti, ki razkriva, koliko truda, časa in opravil je bilo nekoč potrebnih, da so prišli od zrna pšenice in do kruha.

[[image_1_article_65049]]

Po uspešno opravljenih nalogah prejmete nagrado. Doživetje omogoča zabavno pot učenja in veliko gibanja v naravi. Igra je na voljo v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, hrvaškem, srbskem in ruskem jeziku. Očala so primerna tako za odrasle kot za otroke stare nad 7 let.

[[image_2_article_65049]]

Pričakujejo 10 odstotno povečanje števila obiskovalcev, zlasti tujih. Poleg gostov s Hrvaške, ki so najštevilčnejši, pričakujejo tudi številne obiskovalce iz Nemčije, Nizozemske, Češke in drugih držav. Kot odgovor povečanju obiskovalcev so pripravili tudi avdio vodnike, ki predstavijo ogledne točke v osmih jezikih. Pričakujejo tudi več šolskih skupin in gostov iz okoliških termalnih centrov ter namestitvenih kapacitet. Podjetja pa vabijo, da odkrijejo prilagojene programe za team building dogodke v njihovi ponudbi.

Podrobnosti o dogodkih si lahko preberete na spletni strani Rogatec - Okusimo dediščino, kjer se lahko tudi virtualno sprehodite po Muzeju na prostem Rogatec.