Kronika

Zaradi smrti 65-letnice napovedan nadzor v ZD Kranj

Uredništvo , 31.01.24 ob 08:12

Ko je bilo njeno stanje že kritično, je njena hči poklicala na številko 112, a jim reševalnega vozila iz ZD Kranj niso želeli poslati.

Zaradi smrti 65-letnice napovedan nadzor v ZD Kranj
Fotografija je simbolična

Ministrstvo za zdravje je zaradi primera 65-letne bolnice, h kateri v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj po poročanju oddaje Svet niso poslali reševalnega vozila, bolnica pa je kasneje umrla, napovedalo nadzor v ZD Kranj. Zdravstveni dom sicer v lastnem izrednem internem strokovnem nadzoru neustrezne zdravstvene obravnave v konkretnem primeru ni odkril.

Reševalnega vozila niso dočakali

V oddaji Svet na Kanalu A so v začetku januarja poročali o primeru 65-letne bolnice, katere zdravstveno stanje se je po vnetju sinusov v nekaj tednih dramatično poslabšalo, glavoboli so jo mučili tako zelo, da se je komaj premikala. Ko je bilo njeno stanje že kritično, je njena hči poklicala na številko 112, a jim reševalnega vozila iz ZD Kranj niso želeli poslati. Nato je družina bolnico sama odpeljala na nevrološko kliniko, kjer pa je 65-letnica kasneje umrla. Doživela naj bi več močnih kapi, so poročali v oddaji.

Direktorica ZD Kranj je takrat za oddajo Svet povedala, da so k družini poslali reševalno vozilo, vendar ga niso "počakali oziroma dočakali". Zaradi pritožbe hčere 65-letnice pa je ZD nato uvedel izredni interni strokovni nadzor.

V ZD Kranj pravijo, da do dogovora s svojci ni prišlo

Iz vsebine zapisnika o nadzoru izhaja, da v konkretnem primeru ni šlo za neustrezno zdravstveno obravnavo, so v ZD Kranj kasneje zapisali v sporočilu za javnost.

"Zaradi tajnosti postopka obravnave po zakonu o pacientovih pravicah vsebine ustne obravnave ne moremo razkrivati, lahko le pojasnimo, da do dogovora s svojci ni prišlo," so poudarili in dodali, da so bili tako svojci pacientke kot v zdravstvenem domu soglasni, da se v konkretnem primeru izvede še zunanji strokovni nadzor s strani pristojnih institucij.

V torek so nato iz ministrstva za STA sporočili, da bodo izvedli nadzor v ZD Kranj, več o primeru pa bodo lahko povedali, ko bo ta zaključen.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske, del katerega je ZD Kranj, so ob tem napovedali, da bodo zagotovili dodatna usposabljanja za zaposlene v nujni medicinski pomoči, ki bodo vključevala predvsem komunikacijske tehnike za triažo in pogovore s klicatelji.

Pričakujejo pa tudi skorajšnjo vključitev v dispečersko službo zdravstva, ki bo skozi enotni center prevzemala vse klice in glede na oceno nujnosti zdravstvenega stanja pacienta zagotavljala najbolj optimalno oskrbo, so še poudarili.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?