6°C

Zadeva Toplarna: Kangler vztraja, da se postopek zoper njega ne bi smel začeti

10.01.2018 ob 13:24 10.01.2018 ob 13:26
Današnje dogajanje v zadevi Toplarna na okrajnem sodišču se je vrtelo tudi okoli Kanglerjeve imunitete kot državnega svetnika, na obravnavi prisoten tudi Fištravec.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je danes prišel na okrajno sodišče, kjer je bil predviden začetek glavne obravnave v zadevi Toplarna, a do tega ni prišlo. Potem ko je predsednik sodišča že zavrnil zahtevo Kanglerja za izločitev sodnice Sonje Krajnc, Kangler pri tem vztraja. Hkrati meni, da se postopek zoper njega sploh ne bi smel začeti.

V zadevi Toplarna tožilstvo Kanglerju skupaj z direktorjem mestnega javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirjem Grmekom očita zlorabo položaja pri pridobivanju zemljišča za bodočo toplarno. Grmek se je že oktobra 2013 na predobravnavnem naroku izrekel za nedolžnega, medtem ko se Kangler doslej še ni izrekel o krivdi. Zadeva zastara septembra letos.

Kangler vztraja pri izločitvi sodnice

Obtožni akt je bil v tej zadevi vložen 15. julija 2013, v nadaljnjih postopkih sta se izločila en sodnik in ena sodnica, Kangler in njegov zagovornik pa sta zahtevala tudi izločitev nove, zdajšnje sodnice Okrajnega sodišča v Mariboru Sonje Krajnc. Ta je vodila tudi zadevo Ježovita, v kateri je sodišče Kanglerja obsodilo na zaporno kazen, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, tožilstvo pa je nato umaknilo obtožni predlog.

Kot je danes uvodoma pojasnila Krajnčeva, je predsednik okrajnega sodišča zahtevo za njeno izločitev zavrnil kot neutemeljeno. A Kanglerjev zagovornik Peter Žnidaršič je danes vztrajal, da so tudi za zdajšnjo sodnico podani isti izločitveni razlogi kot pri prejšnjih dveh sodnikih v tej kazenski zadevi. Žnidaršič je prepričan, da se je tudi zdajšnja sodnica seznanila z dokazi, ki sta jih njena kolega izločila iz spisa. Kangler pa je izpostavil še, da je zdajšnja sodnica v zadevi Ježovita imela možnost videti vse izsledke v zvezi z njim.

Kaj je z imuniteto?

Današnje dogajanje na okrajnem sodišču se je vrtelo tudi okoli Kanglerjeve imunitete kot državnega svetnika. Kanglerjev zagovornik Žnidaršič je poudaril, da se ne strinja s sklepom državnega sveta, ki ga je pridobilo sodišče in ki pravi, da državni svet o ničemer ne more odločati, ker da je postopek v zvezi s Kanglerjem že v teku.

“To ne drži. Postopek se je začel oziroma je bila obtožba vložena, ko je Kangler imel mandat državnega svetnika v obdobju 2012-2017,” je izpostavil Žnidaršič in dodal, da je tako imel imuniteto ob vložitvi obtožbe. Postopek zoper Kanglerja se tako po njegovem mnenju niti ne bi smel začeti. Žnidaršič je dejal, da bi tožilstvo moralo, preden je sploh vložilo obtožni predlog, pridobiti mnenje državnega sveta, kar pa ni storilo.

Kangler, ki je od 12. decembra lani ponovno državni svetnik, pa je v zvezi s tem dejal, da se ne sklicuje na imuniteto, tudi v letu 2013 se ni, a bi zaradi “procesnih zadev državni svet moral o tem odločati”. Tožilec Niko Pušnik je na vprašanje sodnice glede tega danes dejal, da se bo o dolžnosti pridobiti mnenje državnega sveta opredelil v nadaljevanju postopka.

Obravnava preložena za nedoločen čas

Sodnica Krajnčeva, ki je zadevo Toplarna prejela v začetku septembra 2017, je sicer danes v odgovoru na Kanglerjeve navedbe med drugim poudarila, da se z listinami, ki sta jih njena predhodnika izločila, ni seznanila.

Glede na danes predstavljene okoliščine pa je dejala, da bo o tem moral odločiti predsednik okrajnega sodišča. Glavna obravnava tako ni bila opravljena in je bila preložena za nedoločen čas.

Tako Kanglerjev zagovornik kot sam Kangler sta danes tožilstvu očitala “politično motiviranost”. “Letos so volitve, ve se, kakšni so interesi na tožilstvu. Verjetno tudi vi in javnost že veste, da gre zgolj za politične pregone, ne pa za strokovno sojenje,” je po zaključku obravnave danes pred sodiščem za medije dejal Kangler, ki si, kot je dodal, želi poštenega sojenja v Mariboru.

Na današnji obravnavi te zadeve je bil navzoč tudi zdajšnji mariborski župan Andrej Fištravec, domnevno zato, ker naj bi v tej zadevi prišlo do oškodovanja občine. “Če bi prišlo do oškodovanja, bi moral biti postopek na okrožnem sodišču, ne pa na okrajnem,” je glede tega medijem dejal Kangler.

STA

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO in VIDEO: "Kako je mogoče, da še vedno ne vemo, zakaj je moral umreti naš prijatelj?"

Pred mariborsko tržnico in nato še pred stavbo Policijske uprave Maribor na Maistrovi ulici so se ...

FOTO: "Policiji se na poziv, da naj se nam javijo priče, ni javil nihče. Niti ena sama priča ne"

Danes popoldan so se prijatelji in znanci pokojnega Maria K. v Mariboru udeležili shoda.

Trgovska veriga odpira svoja vrata tudi v Mariboru

Trgovska veriga Pepco, ki ima trenutno več kot tisoč trgovin v Srednji in Vzhodni Evropi in je pre...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Napovedi o obilnem sneženju preuranjene, toliko ga napovedujejo za Maribor

V petek bo dobršen del Slovenije ponovno zajelo sneženje, pri dežurnemu prognostiku smo preverili...

Dolgonoga Mariborčanka v novi oddaji, ki bo skrbela za sanjsko preobrazbo

Na Planet TV boste spomladi lahko spremljali prave sanjske preobrazbe, z oddajo Projekt Diva bo vodi...

Neverjetna znižanja v mariborskem nakupovalnem središču

V januarju je čas, da se osredotočimo nase.