Kot poroča Večer se je na njih obrnil eden od nekdaj zaposlenih v podjetju Kowis Group v Selnici ob Dravi. Povedal je, da naj bi prvega oktobra v podjetje vdrla skupina neoboroženih in oboroženih varnostnikov. Iz hal naj bi nato nagnali vse zaposlene.

Čez noč ostal na cesti

V podjetju so urejene sobe, kjer spijo delavci iz Bosne. Delavci, ki spijo v njih, so bili prisiljeni nemudoma zapustiti prostore, niso jim dovolili vzeti niti osebnih stvari. “Da se takole vrže ljudi na cesto … Ni besed,” je za vecer.com povedal delavec in dodal, da niso prejeli plač za september, kasneje niti za mesec oktober. Dobesedno so pristali na cesti. Pojasnil je še, da je bil do 1. julija lani je zaposlen na isti lokaciji v Selnici ob Dravi (Mariborska cesta 44) v podjetju Kovis Metallbau, nato je bil prezaposlen v Kowis Group, s 1. oktobrom letos pa je čez noč ostal brez delovnega mesta. Odpovedi ni dobil, si je pa vmes poiskal novo zaposlitev.

Premoženje prenesel in se upiral stečaju

Na Večeru so preverili kaj se v podjetju zgodilo. Ugotovili so, da poleg tega, da je več kot 30 zaposlenih ostalo brez službe, delodajalec zanje ni plačeval prispevkov za socialno varnost, da je podružnico izbrisal, premoženje prenesel in se upiral stečaju, da ga obravnavajo inšpektorati in policija. Uradno pa naj bi posloval naprej preko drugega podjetja.

Odziv: podjetje normalno deluje

Lastnica podjetja Kowis Group, ki ima sicer sedež v Ljubljani, je Lejla Baručić, direktor pa je Mehmed Pjanić. Na istem naslovu v Ljubljani je še sedež podjetja NBLE, podjetniško in poslovno svetovanje, ki je bilo ustanovljeno letos januarja in ima tablo z imenom podjetja prav tako na naslovu Mariborska cesta 44 v Selnici ob Dravi. Povprašali so jih za komentar na dogajanje, a zadev ni želela natančno komentirati.

Kot zapišejo v Večeru je komentirala le, da podjetje normalno deluje in da imajo spor z enim stečajnim dolžnikom, ki ga rešujejo. Toda v sporu so s podjetjem Kovis Metallbau, stečajnim dolžnikom, ki ima sedež v Pliberku in je v Selnici ob Dravi imelo podružnico. Torej s podjetjem, katerega direktor in lastnik je bil po avstrijskih podatkih – Mehmed Pjanić.

Upajo, da bodo vsaj delno poplačali upnike

“Bili so prej prezaposleni in pojma niso imeli, da jim podjetje ni plačevalo prispevkov. Šlo je za prenos dejavnosti iz avstrijske družbe na novoustanovljeno slovensko družbo s sedežem v Ljubljani in bo zadeva najverjetneje stvar kakšnih pravnih postopkov naprej. Ob tem, da so lastniki stečajnega dolžnika bili pred časom lastniki že druge družbe, ki je prav tako končala v stečaju. So pa direktorji in lastniki te avstrijske družbe, njene podružnice, novega podjetja v Ljubljani, kjer imajo poštni nabiralnik, in tistega, kjer je stečaj že zaključen, isti in med seboj povezani ljudje. Oče, sin in hčerka,” je za vecer.com dejala stečajna upraviteljica Angelika Lukačić. Vložila je izpodbojno tožbo za vračilo strojev v stečajno maso, ki bodo, kot kaže, bolj ali manj edino premoženje stečajnega dolžnika. “Upamo, da bomo z ustreznimi postopki vsaj delno poplačali upnike,” je še dodala.