Med urjenjem pri otoku Zlarin nedaleč od Šibenika, je po poročanju jutranji.hr, v morje strmoglavil vojaški helikopter kiowa warrior OH-58 D. V nesreči je umrl eden pilotov, drugega člana posadke pa še intenzivno iščejo. Helikopter je opravljal urjenje v paru z drugim helikopterjem istega tipa. Zaenkrat še ni znano zakaj je prišlo do strmoglavljenja.

Poveljnik generalštaba hrvaške vojske general Mirko Šundov je dejal: “Izgubiti dva človeka je vedno težko. Sočustvujemo z njunima družinama,” je povedal Šundov. Izpostavil je, da so ustavili vse polete eskadrilje helikopterjev kiowa warrior, dokler ne bodo ugotovili vzroka današnje nesreče.

Udeležena izkušena pilota

Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino, je povedal poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva general Michael Križanec. Kot je dodal, je drugi helikopter takoj zahteval pomoč. Truplo enega pilotov so iz morja izvlekli ribiči in ga prepeljali na obalo. Zdravniki so pilota neuspešno poskušali oživiti.

Potapljači pregledujejo območje ob helikopterju, ki je končal na morskem dnu na globini približno 30 metrov. Če ne bodo našli drugega pilota ob helikopterju, bodo razširili iskalno akcijo. Ko bodo izvlekli helikopter, bodo morda lažje ugotovili tudi vzrok nesreče.