Ukrajinski gasilci se že četrti dan borijo z gozdnim in travniškim požarom na zaprtem območju okoli jedrske elektrarne v Černobilu, ki je več kot tri desetletja po jedrski katastrofi še vedno kontaminirano.

Gasilci so od ponedeljka zmanjšali površino požara za več kot polovico, s približno 25 hektarjev na okoli deset, so sporočile pristojne službe. Dodali so, da je stopnja sevanja na območju požara očitno znotraj sprejemljivih okvirov. Z ognjenimi zublji se danes bori okoli 120 gasilcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja državne okoljske inšpekcije Jegor Firsov je sicer v nedeljo opozoril, da je stopnja sevanja na območju 16-krat večja od normalne.

Je za požar kriv 27-letnik?

Oblasti sumijo, da je najmanj enega od lokalnih požarov, s katerimi so se gasilci borili v preteklih dneh, sprožil 27-letni prebivalec manjšega kraja blizu zaprtega območja. Domnevajo, da je kuril travo in smeti, zaradi vetra pa mu je ogenj ušel izpod nadzora. Grozi mu do pet let zapora.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske nuklearke pripetila doslej najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.