Po naših neuradnih informacijah je prišlo v petek, 9. 6. 2023, na eni izmed osnovnih šol v Slovenskih goricah do incidenta, ki je kazal na sum kaznivega dejanja. Kot naj bi ravnateljica obvestila starše, je učenec višjega razreda izdelal načrt dejanja, s katerim bi “obračunal” z nekaterimi sošolci. Načrt je bil zelo natančno dodelan z datumom možne izvedbe, uro, prostorom in načinom izvedbe. Zapisan je bil tudi seznam učencev.

Vsi vpleteni so bili zaslišani vpričo staršev

Vodstvo šole je takoj obvestilo pristojne institucije, ki so zadevo nemudoma prevzele in se z vso resnostjo lotile reševanja. Učenec je bil zaslišan in v policijskem spremstvu odstranjen iz prostorov šole. Vsi vpleteni so bili zaslišani vpričo staršev. Učenec, ki je bil akter, se v šolo do konca leta ne bo več vrnil.

Učenci, ki so za to izvedeli, naj bi odreagirali zelo odraslo in odgovorno, poiskali so zaupnika na šoli in mu to zaupali.

Incident naj bi obravnavali s pomočjo policije in centra za socialno delo. Ravnateljica je staršem zagotovila, da so kot šola storili vse, da se bodo učenci počutili varne, hkrati je starše pozvala, da svojim otrokom prisluhnejo in jih pomirijo. Učitelji bodo s svojimi učenci tej problematiki namenili tudi ure pouka.

Policisti vsako tovrstno prijavo jemljejo zelo resno

Iz Policijske uprave Maribor so nam sicer pred tem sporočili, da se z vso resnostjo odzovejo na vsako tovrstno prijavo in informacije v povezavi s tem, ki jih v zadnjem času v Policiji prejemajo tudi pogosteje, saj so na tovrstno problematiko v lokalnem okolju bolj pozorni tudi zaradi tragičnih dogodkov, ki so se zgodili v bližini naše regije.

Ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora, pa tudi resnosti groženj, pri čemer poudarjajo, da vsako prejeto informacijo preverijo, obenem pa vsaka prejeta informacija, zlasti, ko se ta nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še nujno ne predstavlja resne grožnje v njihovem okolju. Policisti se zavedajo pomembnosti odzivanja na vse pojavne oblike groženj ali nasilja, saj s tem pomembno prispevajo k občutku varnosti, predvsem pa ohranijo varno in spodbudno učno okolje, v katerem se otroci in osebje počutijo prijetno.