Že dve leti in štiri mesece je od dneva, ko je Senad Softić v Mariboru sredi belega dne kar 28-krat ustrelil v 52-letnega Rada Mitrovića in slednje priznal, a sodba za njegov zločin še ni pravnomočna.

Februarja lani ga je mariborska sodnica Andreja Lukeš obsodila, poroča Večer, na 26 let zapora, a je bila sodba razveljavljena, saj je sodišče dokaze izvajalo na naroku za izrek kazenske sankcije (trajal je rekordno dolgo, kar 13 mesecev) in ne na glavni obravnavi. V ponovljenem procesu je Softićev primer prevzela sodnica Maša Blažeka, medtem pa je vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Darko Simonič  oktobra lani za obtoženega zahteval najvišjo kazen – 30 let zapora. A sodnica je odločila, da je zaradi umora in povzročitve splošne nevarnosti zanj primerna kazen 29 let in tri mesece zapora.

Odvetnica takoj napovedala pritožbo zoper sodbo

V sodbi je sodnica sledila navedbam tožilstva, da je Softić moril iz ljubosumja in maščevanja, a je Blažekova izpustila očitek, da je obtoženi, ki ga v postopku zastopa odvetnica Tanja Kompara, moril iz brezobzirnega maščevanja. Odvetnica je takoj napovedala pritožbo zoper sodbo, saj naj bi Softić Mitrovića ubil in ne umoril. Višje sodišče v Mariboru je pritožbeno sejo tudi izpeljalo. »Prvostopenjsko sodišče je prekoračilo obtožbo. Razlogi v sodbi so sami s seboj v nasprotju. Sodba ne vsebuje obrazložitve vseh bistvenih relevantnih okoliščin. Moj klient priznanja ni preklical, vendar samo priznanje ne pomeni priznanja pravne kvalifikacije, ki mu jo očita tožilstvo. Mislim, da bi ga sodišče moralo obsoditi samo za kaznivo dejanja uboja, kar je priznal in mu je bilo tudi dokazano,« je Kompara na seji po poročanju Večera nagovorila višje sodnice Simono SkorpikBarbaro Debevec in Zdenko Klarić.

Uboj pa, še navajajo, za višjega tožilca Simoniča ne pride v poštev. V ponovljenem postopku zoper Softića je bilo dokazano, da ta 4. oktobra 2017 v križišču Titove ceste z Ulico pariške komune Rada Mitrovića ​ni srečal slučajno, ampak mu je do tja sledil. »Dejanje je načrtoval, moril je iz ljubosumja in maščevanja. Na sojenju smo vsi videli posnetke nadzorne kamere in se prepričali, da je Softić oškodovanca tisti dan zasledoval. Avto obtoženega je kamera posnela na parkirišču na Teznu, pred podjetjem, v katerem je Mitrović delal,« je vztrajal Simonič. Izvedenec je za primerjavo oseb in predmetov na sojenju med primerjanjem posnetka modrega citroena z ljubljanskimi registrskimi tablicami, ki ga je kamera posnela na Teznu, in fotografije Softićevega avtomobila na prizorišču streljanja, ocenil, da je »podana najvišja možna stopnja ujemanja glede vozil«, še poročajo. Zato in tudi zaradi preostalih trdnih dokazov v spisu je Simonič na pritožbeni seji še vztrajal, da je Softić, ki je bil na Mitrovića (neutemeljeno) ljubosumen in mu je grozil že v preteklosti, 4. oktobra 2017 pa ga je oborožen z dvema pištolama zasledoval od Tezna do središča Maribora in vanj sredi belega dne v največji prometni konici ustrelil kar 28-krat, moril iz nizkotnih nagibov.

Za zapahi študira sodno prakso
Obtoženi Softić se je za zapahi posvetil sodni praksi in v spis vložil časopisne članke o tem, na koliko let so sodišča posameznike obsodila za umore in uboje. Njegov edini cilj je, tako Večer, da bi prišel iz zapora prej kot v petnajstih letih, kar bi se v primeru, če višje sodišče sodbo spremeni in ga obsodi za uboj, tudi zgodilo, saj je za to dejanje predpisana kazen od pet do 15 let zapora.

Nasilno obnašanje tudi nad ženskami

Softić, ki po strelskem pohodu pred nikomer ni skrival, da dejanja ne obžaluje in je bil celo ponosen na to, kar je storil, zdaj, tako Večer, še zatrjuje, da na Mitrovića oktobra 2017 sploh ni bil več ljubosumen, ampak jezen in razočaran, ker je bil prepričan, da je on njegovo ženo nagovoril, da ga je prijavila zaradi orožja. Zdaj že bivša žena je Softića policistom prijavila zaradi nasilja v družini in jim izdala, kje skriva orožje, zaradi česar ga je maja 2017 doletela hišna preiskava, ona pa je s hčerama pred njim najprej pobegnila v varno hišo, nato v tujino.

Tudi ženske so pred ptujskim sodiščem podrobno opisale, kako se je Softić več kot 20 let znašal nad njimi. Ženo je pretepal, jo zaklepal v stanovanje, ji prepovedal hoditi v službo, nazadnje pa zagrozil, da ji bo pripeljal moškega, s katerim jo bosta posilila, piše Večer. Zaradi teh dejanj in nelegalnega orožja je bil na Ptuju pravnomočno obsojen na 18 mesecev zapora, a Softić je tudi ponovno poskušal senat višjega sodišča prepričati, da v življenju ni bil nikdar nasilen in da je miroljuben človek. Glavno odgovornost za streljanje je tako kot že v prvostopenjskem procesu znova valil na pokojnega Mitrovića. Tožilec je k temu pripomnil, da je obtoženi ves čas postopka prilagajal svoj zagovor, kakor mu je pač ustrezalo. Sprva je govoril, da se mu je zmešalo od žalosti, potem pa razlagal, da se je počutil ogroženega pred oškodovancem, je spomnil Simonič: »Vztrajam, da ravnanje obtoženega ni bilo niti malo defenzivno, bilo je ofenzivno. Gre za klasičen umor. V oškodovanca je ustrelil kar 28-krat, torej ni dopustil nikakršne možnosti, da bi oškodovanec preživel.«

V sodni dvorani se je še zadrževal

Softić se je v sodni dvorani zadrževal, ko se je poslovil od senata višjega sodišča in svoje zagovornice, pa je obrnil ploščo. Na hodniku sodišča je po pisanju Večera tožilcu Simoniču celo namenil nekaj besed: »Želim vam, da dočakate penzijo.« Simonič je preveril, ali ga je dobro slišal: »Mi vi grozite?« Softić naj bi mu vpričo pravosodnih policistov odvrnil: »Ne, ne, samo želim vam, da dočakate penzijo.« Softić naj bi bil za zapahi zagotovo deležen obiska kriminalistov, saj morajo tožilci takšna ravnanja naznaniti policiji.