Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab v zadevi Kangler je danes pričal nekdanji podžupan Maribora Andrej Verlič, ki je bil tudi sam tarča kazenskega pregona. Prepričan je, da je v primeru ovadb zoper Kanglerja šlo za zlorabo sistema s strani določenih interesnih krogov, katerim se Kangler ni pustil vplivati.

2011 Kanger in Verlič soočena s hišno preiskavo

Verlič je opravljal funkcijo podžupana v letih 2006-2010, kar je bilo po njegovih besedah obdobje, ko je bilo v Mariboru veliko investicij. Maja 2011 je bil tako kot takratni župan Kangler soočen s hišno preiskavo, nekaj mesecev kasneje pa se je začel zoper njega kazenski postopek zaradi domnevnih nepravilnosti pri dozidavi mariborskega zdravstvenega doma, ki še danes ni dosegel pravnomočnega zaključka.

Poudaril je, da je bila hišna preiskava pri njem izvedena korektno, prav tako ni imel pripomb na delo sodišča v njegovem primeru. “Kar bode v oči, je to, da so bili vsi projekti, ki so bili v Mariboru vrsto let načrtovani in so se v času Kanglerja začeli izvajati, deležni kriminalizacije,” je dejal in spomnil, da je večina ovadb doživela klavrn konec. “Hkrati je Kangler dokaz, da pravosodni sistem v Sloveniji vendarle deluje. Če ne bi, bi bil Kangler danes po krivem v zaporu,” je dejal.

Tudi sodeč po lastnih izkušnjah s sodiščem še vedno verjame v pravosodni sistem. “Še vedno verjamem, da je večina sodnikov in ljudi, ki delajo v tem sistemu, poštenih. Primer Kanglerja pa kaže, da so tam tudi ljudje, ki jim ne velja zaupati,” je dejal.

Nima razloga za dvom o njegovi poštenosti

Na vprašanje predsednika preiskovalne komisije Žana Mahniča (SDS), če ga je Kangler kdaj napeljeval k nezakonitim dejanjem, je nekdanji predsednik LDS v Mariboru odgovoril, da ne: “Na kraj pameti mu ni padlo. Glede na neuspešnost ovadb zoper njega še vedno nimam razloga za dvom o njegovi poštenosti.”

Predhodnih navedb Kanglerja, da naj bi Verliča takratna notranja ministrica Katarina Kresal (LDS) opozorila, da se nekaj pripravlja in da naj se kot podžupan umakne, ni potrdil. “Nikoli ni bilo govora o želji po mojem odstopu. Niti ni govorila z mano o smeri policijskih preiskav,” je danes dejal Verlič.

Sta pa s Kresalovo po njegovih besedah govorila o prizadevanjih LDS za zasedbo županskega mesta v Mariboru. Tega si sam ni razlagal tako kot Kangler, torej da bi v teh prizadevanjih posegla tudi po nezakonitih sredstvih. “LDS ne pred Katarino Kresal ne takrat nikoli ne bi posegla po čem takšnem. Ne verjamem, da je ministrica za notranje zadeve stala za to akcijo, da je bila pobudnica, je pa glede na obseg akcije zagotovo vedela zanjo,” je menil.

“Niti ni nujno, da so kakšne politične sile stale za tem. Morda prej kakšni interesni krogi, katerim je Kangler v tistih štirih letih, ko je bil župan, šel na živce. Bil je namreč zelo samosvoj, ni se pustil vplivati in najverjetneje je bilo to krivo, da so postali nervozni in sprožili to akcijo,” je še povedal Verlič.

Komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler, ki jo sestavljajo člani SDS in NSi, je v preteklih dveh mesecih zaslišala že več Kanglerjevih nekdanjih sodelavcev, nekdanjih poslancev in odvetnikov, ne pa tudi sodnike in tožilce, saj še čaka na končno odločitev ustavnega sodišča glede tega. Danes je napovedano še pričanje Jane Dolenc in Emanuela Čerčka.

Komisija je sicer prejšnji teden odločila, da bo svoje delo razširila na preiskovanje morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti poslancem in ministrom iz političnih namenov.

STA