Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes s sklepnimi besedami strank zaključilo ponovljeno sojenje Medihi Hromadžić za očitke o umoru sestre dvojčice in poskusu umora matere pred dvema letoma. Tožilka Tadeja Majcen je znova predlagala enotno kazen 30 let zapora. Razglasitev sodbe bo v sredo.

Tožilstvo spremenilo besedilo obtožnice

Okrožna državna tožilka Tadeja Majcen je tik pred zaključkom dokaznega postopka nekoliko spremenila besedilo obtožnice, a še vedno vztraja pri obtožbi umora in poskusa umora. Za razliko od prvotnega sojenja, ko je v opisu očitanih kaznivih dejanj navajala, da je obdolžena ta dejanja storila z »vsaj enim nožem«, je na podlagi pričevanj očividcev in sodnih izvedencev v ponovljenem sojenju po ocenah tožilke jasno, da je obdolžena uporabila dva noža.

Slednje je po besedah Majcenove dokaz več, da je šlo za umor in poskus umora na grozovit način. Obdolženi tožilstvo pripisuje, da je 8. marca 2018 zjutraj v stanovanju v bloku na mariborskem Pobrežju, kjer so vse tri živele, z nožem večkrat zabodla sestro dvojčico. Nato naj bi ta nož odvrgla in stekla v kuhinjo, kjer je vzela drugi nož, a jo je mati ustavila, zato naj bi obdolžena večkrat zabodla še njo.

Na stopnišču podlegla poškodbam

Napadena sestra je pobegnila iz stanovanja in poklicala na pomoč soseda, za njo pa sta na hodnik pritekli še mati in obdolžena, ki je obe še enkrat napadla. Mati je ob pomoči soseda stekla do reševalnega vozila, napadena sestra pa je na stopnišču podlegla poškodbam. Tožilstvo ob tem ponovno ocenjuje, da je bila zaradi predhodne duševne motnje zmožnost obdolžene imeti v oblasti svoja ravnanja bistveno zmanjšana.

Vbodi večinoma v vitalne dele telesa

Tožilka je v sklepni besedi izpostavila, da je bilo dejanje storjeno na »izjemno brutalen način«, saj je obdolžena žrtvama prizadela 48 in 12 vbodov, večinoma v vitalne dele telesa. Za umor je predlagala 27 let zapora in za poskus umora 14 let, oboje pa združila v enotno kazen 30 let zapora. K tako visoki kazni je po besedah tožilke prispevala predvsem neomajnost in brutalnost dejanja, čeprav je priznala tudi nekatere olajševalne okoliščine, kot so kritične razmere v družini in predhodna nekaznovanost obdolžene.

Zagovornik obdolžene Franci Šošterič je izpostavil »začudenja vredno dejstvo«, da tožilstvo ob vsem tem, še posebej pa bistveno zmanjšani zmožnosti obvladovanja ravnanj, še vedno predlaga najvišjo možno kazen v Sloveniji. Poudaril je, da domnevnega drugega noža niso našli in da števila vbodov, kakršnega navaja tožilstvo, ni v medicinski dokumentaciji.

Po njegovih trditvah je mogoče govoriti kvečjemu o uboju na mah in poskusu uboja. »Mati je hčeri oprostila in hčera njej. Med njima ni nikakršne sovražnosti, mati obiskuje obdolženo v priporu,« je še povedal odvetnik in za razliko od tožilstva, ki predlaga podaljšanje pripora, predlagal hišni pripor. »Zelo mi je hudo in težko. Dogodka, ki se je zgodil, nisem imela nobenega namena storiti. Dogodek iskreno obžalujem,« pa je dejala obdolžena Mediha Hromadžić.

Junija lani je bila pred senatom v drugačni sestavi obsojena na 20 let zapora za uboj in poskus uboja. A je bila sodba razveljavljena, saj v njej po ocenah višjega sodišča ni bilo v zadostni meri razčiščeno vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja.