Kriminalisti Policijske uprave Celje so v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave Ljubljana preiskali kazniva dejanja ponarejanja denarja, katerih izvršitve sta osumljena moška stara 48 in 50 let, z območja Policijske uprave Ljubljana, so sporočili s PU Celje.

Unovčila 4 bankovce za 200 €

Osumljena sta izvrševala kazniva dejanja tako, da sta si predhodno priskrbela večje število ponarejenih bankovcev za 200 €, ki sta jih nato kot pristne unovčevala na celjskem, mariborskem in ljubljanskem območju. Največkrat sta z njimi plačala artikle v kmetijskih zadrugah ali neposredno od prodajalcev kupovala prehranske izdelke ter druge stvari.  

Na opisan način sta osumljena uspešno unovčila 4 bankovce, v enem primeru pa je ostalo pri poskusu, saj prodajalec bankovca ni sprejel.

[[image_2_article_66429]]

"Pri obeh smo opravili hišni preiskavi. Našli  in zasegli smo še 45 ponarejenih bankovcev za 200 €, ki sta jih imela osumljena namen unovčiti. Celjski kriminalisti smo osumljena, po opravljenih hišnih preiskavah, zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj ponarejanja denarja, po 243/II-I  členu KZ-1, privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Celju, ki je obema odredila pripor," so še zapisali na PU Celje.

Kako prepoznati ponarejene bankovce?

Ob tej priložnosti na PU Celje opozarjajo na previdnost pri poslovanju z gotovino, nasploh pri višjih vsotah. Občanom svetujejo, da naj bankovce dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

[[image_1_article_66429]]

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence. Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi  na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije .

Kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec?

"Če se vam zdijo bankovci sumljivi o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomnite čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj," so še opozorili na PU Celje.