25°C

Po skupnem popivanju prišlo do uboja, kateri osumljenec laže?

11.01.2018 ob 14:56 11.01.2018 ob 19:50
Na ptujskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje 56-letnemu Francu Vajdi in 42-letnemu Andreju Bagariju, ki ju tožilstvo bremeni uboja v sostorilstvu.

Na ptujskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje 56-letnemu Francu Vajdi in 42-letnemu Andreju Bagariju, ki ju tožilstvo bremeni uboja v sostorilstvu, potem ko je junija po skupnem popivanju v Vajdovi hiši umrl 65-letni Srečko Marin. Tokrat je svojo plat zgodbe razkril Bagari in soobtoženega Vajdo kljub njegovim protestom postavil na laž.

O tem, kateri od njiju je bil bolj prepričljiv, bo sicer kmalu razsojal sodni senat pod vodstvom Katje Kolarič, se pa zgodbi obeh obtoženih o dogajanju na poletno nedeljo, 4. junija lani, med seboj precej razlikujeta. Medtem ko Vajda še naprej vztraja, da je večji del prespal, saj naj bi mu Bagari v pijačo podtaknil drogo, pa slednji to zanika in soobtoženega obtožuje celo naklepnega dejanja.

Bagari je bil danes pripravljen odgovarjati na vprašanja vseh, uvodne lastne zgodbe pa ni bil zmožen predstaviti. Na povpraševanje tožilca Gregorja Pograjca je povedal, da je k Vajdi prišel okoli devete ure zjutraj, ko pri njem ni bilo še nikogar. Kakšne pol ure pozneje naj bi prišel še nesrečni Marin, ki je bil po njegovem mnenju že nekoliko vinjen.

Je bil jezen nanj?

Na terasi so pili žganje, ki ga je točil Vajda, pri tem pa naj bi bil slednji nekajkrat pretirano grob do Marina. Se pa ne spomni, da bi karkoli govorili o tem, da naj bi Marin Vajdo pred časom prijavil policiji. Za razliko od Vajde, ki je izpovedal, da je Marina ta dan povabil na kosilo, je imel občutek, da je bil Vajda jezen nanj in presenečen nad njegovim prihodom.

Kljub glasnim protestom Vajde je Bagari zatrdil, da ga je bil njegov soobtoženi takrat vesel in da naj bi maščevanje Marinu celo načrtoval. Kazal naj bi tudi pištolo, nato pa z nogo stopil na njegov prsni koš. Ko je padel na tla, pa naj bi ga brcal po prsnem košu in glavi ter ga tepel s palico. Bolj redkobeseden je bil, ko je sicer priznal, da je sodeloval pri pretepanju, a da ne ve zakaj, pa tudi podrobnosti ni želel razložiti.

Bistveno zmanjšano razumevanje v času dogodka

Pozneje naj bi se prestavili v notranje prostore, v nekem trenutku pa je Bagari, kot je povedal, skočil do svojega avtomobila, a ko se je vrnil, Vajde ni bilo nikjer več, zato je odšel. Je pa tudi potrdil, da je pozneje Vajdo skušal zaman dobiti na telefon, da bi ga povprašal, kaj se je zgodilo.

Vajda je v času današnjega pričanja soobtoženega večkrat protestiral in ga pozival, naj pove resnico o tem, kaj se je dogajalo in naj ne laže. V joku ga je vprašal tudi, zakaj ni še njega pretepel do smrti, ob tem pa zanikal, da bi bil na Marina kakorkoli jezen.

Sodni senat je prejel tudi izvedensko mnenje sodnega izvedenca psihiatrične stroke Andreja Pišca, ki je za oba ocenil, da je bilo njuno razumevanje v času tragičnega dogodka bistveno zmanjšano. Če je na Vajdo vplival alkohol, pa je imel Bagari psihične težave že pred dogodkom. Aprila se je namreč zdravil v psihiatrični bolnišnici v Ormožu, od koder naj bi ga odpustili na njegovo zahtevo, a se tega, kot še marsičesa drugega iz tega obdobja, sploh ne spomni.

STA

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Zbirala denar za operacijo deklice, nato pa izginila

Šestletna Maša iz Pesnice pri Mariboru bi se morala prihodnji teden odpraviti na operacijo v ZDA, ...

FOTO in VIDEO: Andrej Šiško prepeljan v UKC Maribor

Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaz...

Eden največjih štajerskih delodajalcev povečuje prodajo in število zaposlenih

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejš...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

FOTO: Več hektarjev vinogradov so zapustili, sedaj jih več nihče ne želi

Zapuščeni vinogradi v okolici Maribora burijo krajane. Več let se jih nihče ni dotaknil, sedaj s...

Dispečerski center bo kmalu pričel z delom, načrtujejo nove zaposlitve

Na Trgu Leona Štuklja so s 1. junijem odprli dispečerski center za nujno medicinsko pomoč, za pre...

FOTO: V nesreči umrl mlad motorist, ki je vozil pravilno

Nesreča se je zgodila, ko je 46-letna voznica osebnega avtomobila vozila po regionalni cesti iz sme...