Požar po jutranji eksploziji v kemični tovarni Melamin v Kočevju je omejen in po zagotovilih pristojnih ni nevarnosti za ponovno eksplozijo. Zakaj je do nje sicer prišlo, še raziskujejo, prav tako še vedno iščejo pogrešane osebe. Pristojne službe medtem merijo vpliv požara na okolje, o rezultatih bodo sproti seznanjali javnost.

Izvajajo meritve vpliva požara na okolje

Župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič je ocenil, da so se vse službe in sistem ob eksploziji odzvali “maksimalno učinkovito”. Gasilci so bili na lokaciji v najkrajšem možnem času in lokalizirali požar, vsi varovalni sistemi v podjetju so delovali, kot so morali.

To je v izjavi za medije poudaril tudi direktor družbe Melamin Srečko Štefanič. “Vplivi so se omejili predvsem na lokacijo tovarne in stran od naselij,” je dejal. Situacijo v podjetju so pregledali tudi z droni in ugotovili, da temperatura nikjer ne narašča. Nevarnosti za naslednjo eksplozijo tako ni. Zakaj je prišlo do eksplozije, sicer še raziskujejo. Zagotovil je, da je podjetje za delovanje imelo vsa ustrezna dovoljenja. Eksplozija jih je presenetila, trenutno si ne znajo razložiti, kaj se je zgodilo.

Do dela objekta še vedno ne morejo dostopati

Med zaposlenimi po Štefaničevih besedah ne pogrešajo nikogar, so pa pogrešani štirje delavci zunanjega izvajalca, ki jih še vedno iščejo. Kot je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, do dela objekta gasilci še vedno ne morejo dostopati.

Po Behinovih zagotovilih so vso požarno vodo ujeli v posebne rezervoarje na lokaciji podjetja, do izliva v okolje po njegovih besedah tako ni prišlo. Zaposleni v podjetju so gasilcem zagotovili, da stvari, ki so gorele, naj ne bi bile zelo problematične. Dodal je še, da smrad in črn dim nista posledica gorenja nevarnih snovi, ampak gorenja v elektro-objektu. Ob gašenju se ni poškodoval noben gasilec, njihovo zdravstveno stanje redno preverjajo zdravstvene službe. V neposredni okolici požara gasilci sicer uporabljajo izolirne dihalne aparate, je še pojasnil Behin.

Pristojne službe med tem izvajajo meritve vpliva požara na okolje, na terenu so med drugim tako požarni inšpektorji ter predstavniki agencije za okolje (Arso). Predlagali bodo tudi analizo zemljine. 

Pristojne službe med tem izvajajo meritve vpliva požara na okolje, na terenu so med drugim tako požarni inšpektorji ter predstavniki agencije za okolje (Arso), je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin. Predlagali bodo tudi analizo zemljine, kar ni bilo narejeno po požaru v Kemisu, je spomnil. Še vedno tudi iščejo pogrešane osebe.

Znižali so stopnjo pripravljenosti

Ob požaru so bili nemudoma aktivirani tudi vsi resursi kočevskega zdravstvenega doma (ZD), ekipe so v dogovoru z gasilci tako odšle na teren, je pojasnil direktor ZD Gregor Košir. Dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), kjer so sprva aktivirali načrt za množične nesreče.

Naknadno so na Twitterju sporočili, da so zaradi nesreče v Kočevju znižali stopnjo pripravljenosti. “Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKC pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju,” so pojasnili.

Naslednja izjava za javnost v Kočevju je načrtovana ob 13. uri, v zgodnjih popoldanskih urah je predvidena tudi izjava predstavnikov UKC Ljubljana, poroča STA.