O. J. Simpson, eden najbolj razvpitih Američanov vseh časov, je umrl po boju z rakom, je sporočila njegova družina. Nekdanji velikan lige NFL, ki so mu sodili za dvojni umor svoje bivše žene Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Rona Goldmana v 90. letih prejšnjega stoletja, a je bil oproščen – je umrl v sredo v Las Vegasu.

"10. aprila je naš oče, Orenthal James Simpson, podlegel bitki z rakom. Obkrožen je bil s svojimi otroki in vnuki. V tem času vas njegova družina prosi, da spoštujete njihove želje po zasebnosti," so zapisali sorodniki pokojnega. 

Njegovo smrt je za TMZ potrdil tudi Simpsonov odvetnik. O. J. naj bi se po poročanju medija v zadnjih letih boril z rakom na prostati, njegovo zdravstveno stanje pa se je v zadnjem času še poslabšalo.

Ušel naj bi kazni za dvojni umor

O. J. Simpson je najbolj zaslovel po letu 1995, ko so ga v sodnem procesu, ki je odmeval po vsem svetu, oprostili umora nekdanje žene Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana. Kasneje sta ga sicer družini pokojnih civilno tožili za povzročitev smrti in primer dobili, Simpson pa je moral zaradi visoke odškodnine razglasiti osebni stečaj.

Večina Američanov je prepričanih, da je ušel kazni za dvojni umor, primer pa je od samega začetka tesno povezan z rasnimi delitvami v ZDA, saj se je Simpson predstavljal kot žrtev policijske zarote v času, ko so podobno kot danes odmevali primeri policijskega nasilja proti rasnim manjšinam.

Dvome o njegovi nedolžnosti pa je poleg dejstva, da je spektakularno bežal pred policijo, Simpson sam podžgal v letu 2006 s knjigo If I Did It (Če bi to storil jaz), v kateri predstavlja opis "hipotetične" različice umora Simpsonove in Goldmana. Knjiga je bila zaradi javnega ogorčenja in sodnih bitk z Goldmanovo družino objavljena skoraj leto dni kasneje kot načrtovano.

Hkrati s knjigo je Simpson posnel intervju za ameriško televizijsko mrežo Fox. V njem je Simpson založnici Judith Reagan predstavljal svojo hipotezo o tem, kako naj bi bil par umorjen. V pogovoru je povedal, da je bil na prizorišču umora in da nikoli ni videl toliko krvi, a obenem pristavil, da gre za "hipotetično predstavo".

Po osebnem stečaju je Simpson životaril, leta 2008 pa se znova znašel pred roko pravice, potem ko je s partnerji vdrl v hotelsko sobo dveh preprodajalcev z njegovimi spominki. Zahteval je svoje stvari nazaj, eden od partnerjev je imel pištolo. Policija jih je aretirala, tožilstvo pa je krivdo pripisalo Simpsonu, ki je bil obsojen na kazen od devetih do 33 let. Po devetih letih so ga izpustili, poroča STA.