V začetku tedna je Slovenijo pretresel incident na eni izmed osnovnih šol. Kot je za STA povedala ravnateljica OŠ Velika Dolina v občini Brežice Anja Zevnik, je v ponedeljek ob 7.10 eden izmed romskih učencev vstopil v učilnico 9. razreda in dvakrat udaril enega od učencev. Napadeni učenec se je začel umikati, pri čemer ga je nasilnež dodatno odrinil, da je zadel ob rob mize in se dodatno poškodoval. 

Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do nadaljnjega vanjo ne bo imel vstopa. Občina je šoli zagotovila varnostnika, varnost je na prošnjo šole okrepila tudi policija in tako naj bi bilo vse do konca šolskega leta, je povedala ravnateljica. Slednjega so po napadu na šoli nemudoma oskrbeli, poklicali zdravniško pomoč, policijo in starše. Po besedah ravnateljice je čez noč ostal na opazovanju v Splošni bolnišnici Brežice.

"Učenci, starši in zaposleni smo zaradi dogodka pretreseni in zaskrbljeni. Upam, da se stanje čim prej normalizira," je povedala ravnateljica. Dan po napadu so sicer starši svojih otrok niso pustili v šolo. Od 130 so v šolo prišli le štirje.

Je pa mama učenca OŠ Velika Dolina, ki je utrpel telesne poškodbe, po napadu za Svet na Kanalu A dejala, da je njen sin psihično popolnoma na tleh po brutalnem napadu, ki ga je doživel v šoli. Strah ga je in ne želi si vrniti v šolo. Povedala je, da je imel deček prerezano čelo in je zaradi poškodb pristal v bolnišnici.

Policija poškodbe opredelila kot lažje

Policija pa je navajala, da je učenec le lažje poškodovan. Na vprašanje, zakaj je policija poškodbe učenca opredelila kot lažje, čeprav je iz fotografij, ki so jih medijem posredovali starši, razvidno, da poškodbe niso tako nedolžne, pa je Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto v torek dejal, da policija stopenj poškodb ne določa: "Merila so določena v zakonodaji. Obstaja poseben klasifikator, po katerem zdravstveno osebje določi stopnjo poškodbe."

Za kaznivo dejanje povzročitve lažje telesne poškodbe je sicer zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta, pri čemer pa se mladoletnike obravnava po posebnem režimu, še poroča STA.