Devet ljudi je bilo na krovu helikopterja, ki je sinoči strmoglavil, kot smo poročali, v bližini Los Angelesa in v katerem sta med drugimi umrla nekdanji košarkarski zvezdnik Kobe Bryant in njegova trinajstletna hčerka, je sporočila tamkajšnja policija.

»Ni preživelih. Skupaj je bilo na krovu devet ljudi, pilot in osem potnikov,« je v izjavi za javnost povedal načelnik policije Alex Villanueva. Dodal je, da se je nesreča zgodila v času, ko je območje prekrivala gosta megla. Gasilci so klic na pomoč dobili ob 9:47 in se takoj z vozili odpravili na mesto nesreče, kjer je padec helikopterja sprožil manjši travniški požar.

»Vremenske razmere so bile tako slabe, da reševalci niso mogli vzleteti. Tja so se odpravili z vozili in nato peš v hrib,« je dodal predstavnik za javnost tamkajšnje policije Josh Rubenstein.

Trčili s hitrostjo približno 300 kilometrov na uro

Preden pa je helikopter z enim najuspešnejših košarkarjev v zgodovini s hitrostjo približno 300 kilometrov na uro trčil v hrib v Kaliforniji in strmoglavil, so pilota opozorili, da leti nevarno nizko, poročajo tuji mediji. Posnetek pogovora med stolpom in pilotom helikopterja z oznako N72EX razkriva zadnjo komunikacijo: »Two echo x-ray, še vedno letite prenizko.«

Na poti na košarkarsko tekmo

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je potrdil, da sta med umrlimi Kobe Bryant in njegova hčerka Gianna. Ta je bila ena od štirih deklet, ki so se košarkarju rodile v zakonu z ženo Vanesso.

Enainštiridesetletni nekdanji zvezdnik lige NBA in njegova hčerka sta bila na poti na košarkarsko tekmo. Po poročanju medijev naj bi bili na krovu še drugi udeleženci te tekme. Med njimi 56-letni trener John Altobelli z ženo in eno od dveh hčerk.

Iz letališča John Wayne v Santa Ani vzleteli ob 9:06

Villaneuva je novinarjem povedal, da bodo imena vseh devetih umrlih sporočili v naslednjih dneh, hkrati pa je sporočil, da je na poti v Kalifornijo že 18-članska delegacija nacionalnega odbora za prometno varnost, ki bo preučila okoliščine nesreče.

»Ekipa bo preiskala vse morebitne razloge za nesrečo. Od pilota do članov posadke ter seveda zapiske o vzdrževanju naprave,« je dejal član preiskovalne komisije Jennifer Homendy.

Helikopter je bil znamke Sikorsky S-76B. Iz letališča John Wayne v Santa Ani je vzletel ob 9:06, namenjen pa je bil v športno akademijo Mamba Sports Academy v Newbury Parku, približno 137 kilometrov stran.