V Singapurju so usmrtili Malezijca Nagaenthrana K Dharmalingama, ker je leta 2009 poskušal pretihotapiti približno tri žlice heroina. Kot poročajo tuji mediji, je bil naslednje leto obsojen na smrt, nanjo je čakal več kot desetletje, kot je potrdila njegova sestra je smrt kljub protestom dočakal danes zjutraj. Zanj se je zavzelo veliko protestnikov, saj je medicinski strokovnjak ocenil, da ima IQ 69, kar pomeni, da bi naj imel motnjo v duševnem razvoju.

Sodišče je odločilo, da lahko presoja pravilnost ali napačnost svojih dejanj

Sodišče v Singapurju je usmrtilo malezijskega tihotapca mamil, je za BBC potrdila njegova sestra. Malezijca Nagaenthrana K Dharmalingama so aretirali leta 2009, ko je bil star 21 let, za poskus prenosa 43 gramov heroina v Singapur. Naslednje leto so ga obsodili na smrt, na katero je v zaporu čakal več kot desetletje.

Njegov primer je zelo sporen, saj je medicinski strokovnjak ocenil, da ima IQ 69 – raven, ki kaže na motnjo v duševnem razvoju. Toda vlada je ocenila, da Nagaenthran jasno razume svoje dejanja. Ugotovili bi naj, da njegov IQ ne pomeni, da je izgubil občutek za presojo pravilnost ali napačnosti svojih dejanj.

Danes zjutraj so ga obesili. Njegova zadnja želja je bila, da je lahko (skozi luknjo v steklu) za roko prijel svojo mamo, ki se je zanj borila zadnjih deset let. 

Na sodišču so v torek zavrnili zadnjo pritožbo njegove matere in dejali, da je njegov sodni postopek v skladu z zakonom. Danes zjutraj so ga obesili. Njegova zadnja želja je bila, da je lahko (skozi luknjo v steklu) za roko prijel svojo mamo, ki se je zanj borila zadnjih deset let.

Singapur ima enega izmed najstrožjih zakonov o drogah

Leta 2009 je bil Nagaenthran ujet med potovanjem iz Malezije v Singapur s 43 g heroina, pripetega na levo stegno. V skladu s singapurskimi zakoni o drogah, ki so med najstrožjimi na svetu, so tisti, ki jih ujamejo pri prenašanju več kot 15 g heroina, obsojeni na smrtno kazen.

V skladu s singapurskimi zakoni o drogah, ki so med najstrožjimi na svetu, so tisti, ki jih ujamejo pri prenašanju več kot 15 g heroina, obsojeni na smrtno kazen.

34-letnik je med sojenjem sprva dejal, da so ga prisilili k prenašanju mamil, kasneje pa je priznal, da je kaznivo dejanje zagrešil, ker je potreboval denar. Da bi zagotovil denar za operacijo očetovega srca, bi naj iskal vsako priložnost za dodaten zaslužek. Nekega dne se je zato zatekel po posojilo v vrednosti 100 evrov. Da bi ga odplačal, je moral prenesti paket z drogo.

Leta 2015 se je pritožil, da bi mu kazen spremenili v dosmrtno zaporno kazen, ker trpi zaradi duševne motnje. Njegovi odvetniki so trdili, da je usmrtitev duševno bolne osebe prepovedana po mednarodnem pravu o človekovih pravicah. Toda sodišče je ugotovilo, da ni intelektualno prizadet.

Zadnje desetletje je preživel v izolaciji

Primer je dobil veliko pozornosti na družbenih omrežjih, tisoče jih je tudi podpisalo peticijo, da je usmrtitev duševno bolne osebe prepovedana po mednarodnem pravu o človekovih pravicah. Vznemiril je tudi mednarodne skupine, ki se zavzemajo za človekove pravice. Svoje nestrinjanje so izrazili predstavniki EU in Združenih narodov ter številni znani obrazi, med njimi tudi na primer igralec Stephen Fry. Nagaenthrana so označili za žrtev tragične sodne zmote.

V Singapurju je zanj molilo več sto protestnikov, veliko več pa se jih je zanj zavzemalo preko družbenih omrežij. 

Protestniki opozarjajo na zlom sistema v Singapurju, ki prej kaznuje mule kot pa tiste, ki jih prisilijo oz. pregovorijo v takšne aktivnosti. Protestniki so izpostavili tudi, da sodišče ni upoštevalo njegovih motenj v duševnem razvoju. Poudarili so še, da je Nagaenthran tako zadnje dni kot celo desetletje preživel v mučni izolaciji.