Mariborsko državno tožilstvo je v torek na slovenjgraško sodišče vložilo zahtevo za preiskavo v zvezi z napadom lani poleti na sodnico mariborskega okrožnega sodišča Danijelo Ružič, je danes za STA povedal vodja tožilstva Darko Simonič. Kot je ob tem še pojasnil, je vložitev obtožnice zdaj odvisna od izida preiskave.

Še zdaj brez epiloga

Primer mariborske sodnice je junija lani dvignil ogromno prahu, a za zdaj še ni dobil končnega epiloga. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je preko svoje hčere posredovala STA, vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

Vrnila se je na delo

Ružičeva, ki se je medtem po neuradnih informacijah že vrnila na delo, je iz bolnišnice sporočila, da se partnerja ne boji in zato tudi ne rabi odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata “gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem”.

S Policijske uprave Maribor so v zvezi z njenimi trditvami sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine in komentirati razmer v družini.

Tožilstvo je policiji ovadbo večkrat vrnilo v dopolnitev, nazadnje so dopolnjeno prejeli tik pred koncem lanskega leta. Pristojna tožilka pa si je, kot so pred časom pojasnili na sodišču, glede na obsežnost gradiva za preučitev zadeve vzela skoraj tri mesece časa.

Spomnimo..

Sodnica je bila v nočnem napadu pred svojo hišo v Pekrah napadena in hudo pretepena 16. junija lani. Takrat jo je ob povratku domov nekdo pričakal pred hišo in se je fizično lotil z neznanim predmetom, ki ga policija ni nikoli našla. Teden dni pozneje so policisti odvzeli prostost njenemu partnerju, a tožilstvo zaradi premalo zbranih dokazov ni zahtevalo pripora.

V javnosti so se takoj po napadu vrstile obsodbe s strani politike in predstavnikov pravosodja, saj je sprva kazalo, da je šlo za napad na neodvisno vejo oblasti. Mariborski kriminalisti pa so že takrat povedali, da preiskujejo tudi možnost povezave napada s sodničinim zasebnim življenjem. Motiv bi lahko bil povezan z njeno napovedjo razhoda s partnerjem.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi tožilsko odločitev, da predlaga uvedbo preiskave, podkrepilo spremenjeno pričanje oškodovanke, ki naj bi med drugim povedala, da je v preteklosti že bila deležna nasilja s strani partnerja.

STA