Mariborski poslovnež Leo Ivanjko, ki naj bi se po propadu Vinaga in nekaterih drugih poslov v Sloveniji s temi začel ukvarjati v tujini, je danes moral stopiti pred mariborsko sodišče zaradi obtožb za goljufijo, s katero naj bi si pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 90.000 evrov. Ivanjko je očitke tožilstva zanikal.

Očitajo mu okoriščanje

Mariborsko tožilstvo Ivanjka bremeni, da si je od lastnika družbe Kraft&Werk Tomaža Gaubeta sposodil 90.000 evrov, pri tem v zavarovanje posojila med drugim ponudil dve menici, dolga pa niti ob dogovorjenem roku niti pozneje ni vrnil.

Zadeva je povezana s posli medtem že propadlega vinarskega podjetja Vinag, za katera je Gaubetova marketinška agencija oblikovala celostno podobo, ker pa Ivanjko ni imel denarja za plačilo storitev, sta se dogovorila, da si oškodovanec od njega kot fizična oseba sposodi denar in tako zapre terjatev do Vinaga.

Čeprav naj bi Ivanjko okoli 8000 evrov dolga povrnil, se je ta zdaj zaradi obresti znova povzpel na skoraj 95.000 evrov, kolikor je premoženjsko pravni zahtevek, ki ga je oškodovanec vložil v sklopu kazenskega postopka.

Za omenjeno kaznivo dejanje je po zakonu zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let zapora, tožilka Tamara Karba pa je na današnjem predobravnavnem naroku Ivanjku zaradi precej visokega zneska v zameno za priznanje ponudila deset mesecev zapora.

Ivanjnko zuanika obtožbe

Obtoženi očitkov ni priznal, njegov zagovornik Tomaž Bajec, ki je tokrat vskočil namesto Stojana Zdolška, pa je sodišču predložil vrsto pisnih dokazov, ob tem pa predlagal zaslišanje dveh prič. Ena od teh je sin zdaj že pokojne odvetnice Stanke Firm Gavez, ki je v preteklosti zastopala Ivanjka. Ta je bil po besedah Bajca prisoten pri sestavljanju ugovora zoper predlog za izvršbo in lahko potrdi, da je obtoženi pripravljeni dokument zgolj podpisal.

Tožilka se bo o predlaganih dokaznih predlogih zaradi obširnosti izjasnila v 15 dneh, sodnica Tanja Rot, ki bo sojenje ob strinjanju vpletenih izpeljala sama, pa je začetek glavne obravnave razpisala za 19. marec. Sicer pa zoper Ivanjka trenutno še en postopek zaradi poneverbe poteka na sodišču v Slovenj Gradcu.

Nekoč ugledno mariborsko vinarsko podjetje Vinag je pred propadom leta 2014 vodila Ivanjkova partnerica Klementina Ihanec, sam pa je bil ob lastništvu v omenjenem podjetju preko sklada Julius Fond močno povezan tudi z nekdanjima cerkvenima holdingoma Zvon Ena in Zvon Dva, ki sta imela prek njega v lasti tudi pomembne deleže nekaterih podjetij.