Obtoženi lanskega umora moškega v delavnici v Zgornjem Dupleku Sedin Šišić se po predstavitvi obtožnice na današnjem začetku glavne obravnave na mariborskem okrožnem sodišču ni zagovarjal. V nadaljevanju je sodnica zaslišala vrsto prič, med drugim sina in nekdanjo ženo žrtve. Sodni izvedenec patolog pa je predstavil podrobnosti poškodb na truplu.

Spomnimo, tožilstvo 33-letnemu Šišiću s stalnim prebivališčem v Zenici v BiH in začasnim prebivališčem v Bjelovarju na Hrvaškem očita, da je 8. septembra lani v delavnici stanovanjske hiše v Zgornjem Dupleku iz koristoljubnosti, zahrbtno in na grozovit način umoril starejšega moškega, ki je bival in delal tam. Najprej naj bi mu ukradel puško, nato pa izkoristil njegovo zaupanje z razlago, da mu pride vrniti puško ali se dogovoriti o njeni vrnitvi. Ko je prišel v delavnico, naj bi žrtev najprej udaril s pestjo v obraz ter nato s topim predmetom po glavi, da se je onesvestila. Ko je bil moški na tleh, ga je še večkrat udaril s polenom in napadeni je na kraju umrl, izhaja iz obtožnice, ki jo je danes v sodni dvorani predstavil tožilec Darko Simonič.

Prejšnjič ni priznal krivde, danes se sploh ni zagovarjal

Obtoženi na februarskem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, danes pa se ni želel zagovarjati. V preiskavi po priprtju je povedal, da sta puško ukradla s kolegom, da bi jo prodala. Takoj po tatvini naj bi puško shranila na nekem odpadu, potem pa odpotovala v BiH. Vmes naj bi puška "izginila", saj naj bi neki moški zanjo plačal tisoč evrov. Šišić, ki je bival v hiši za delavce poleg pokojnikove hiše in delavnice, je pred preiskovalnim sodnikom še povedal, da sta imela s pokojnim podjetnikom "razne posle", med drugim naj bi sodelovala pri prodaji bakra v Avstriji.

Na dan, ko se je zgodil umor, naj bi se odpeljal zjutraj iz službe do njega, a naj ga ne bi bilo doma. "V Dupleku sem ostal le pet minut, še to ne," je zatrdil. Kasneje naj bi se službe še enkrat vrnil v Duplek, a tokrat le v hišo, kjer je sam bival. Kasneje naj bi mu kolegi delavci povedali, naj ne hodi v Duplek, ker je tam polno policije, temveč čim prej odpotuje v BiH, ker nima dovoljenja za bivanje. Ko se je čez nekaj dni vračal v Maribor, od koder naj bi nadaljeval pot na delo v Belgijo, pa so ga na meji prijeli policisti. Po besedah Šišića so v pokojnikovo delavnico hodili številni ljudje, "torej so tam sledi tudi vseh ostalih", poroča STA. Sam naj bi bil nazadnje v pokojnikovi delavnici zadnji dan avgusta.

Pokojni je umrl zaradi hudih poškodb glave in možganov

Pokojnikov sin je na današnjem pričanju povedal, da je obtoženega edinkrat srečal mesec pred umorom, ko je prišel na obisk k očetu. Kot je dejal, je imel takrat zelo slab občutek. Po njegovih besedah oče ni imel konfliktov z ljudmi, razen z bivšo ženo v ločitvenem postopku. Da je bil pokojni pošten, delaven, nikoli nasilen človek, je pričal tudi njegov prijatelj, ki je podjetnika našel mrtvega v delavnici. Da bi imel kakšne sovražnike, ni vedela niti pokojnikova bivša žena. Priznala je, da se z bivšim možem nista mogla dogovoriti glede premoženja, a pri tem ni bilo agresije. Najbližji sosed ni tistega dne ničesar slišal ali videl. Pokojnikova prijateljica je pričala, da je bila s pokojnim dva dni pred umorom na kavi. Po njenih besedah se je takrat obnašal nenavadno, zvečer pa ji je poslal telefonsko sporočilo, da je zabredel v težave. Povedal naj bi ji za krajo puške in bil zaradi tega zelo razburjen, a zadeve ni želel javiti policiji.

Pokojnikov nečak je bil s stricem nekaj dni pred umorom v Dalmaciji, nato pa sta v stričevi delavnici popravljala avto. Takrat naj bi k stricu prišel nek moški in strica za kake pol ure odvedel na nek odpad. Ko sta se vrnila, naj bi bila oba vznemirjena in se pogovarjala o ukradeni puški. Govorila naj bi o nekem novem delavcu, ki je bil v preteklosti v zaporu. Patolog Peter Kadiš je pojasnil, da je pokojni umrl zaradi hudih poškodb glave in možganov.Topi predmet je bil večji in nedoločljive oblike, lahko bi šlo za poleno. Med udarci je bil moški verjetno nezavesten, je povedal strokovnjak. Sojenje se bo nadaljevalo 7. maja, še dodaja STA.