Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se danes morala začeti glavna obravnava v t. i. zadevi odrezana roka, a je sodnica Marjeta Dvornik zaradi težav z vročanjem vabil obtoženim začetek prestavila na 24. april. Obtožena Tinka Huskić namreč vabila ni dobila najmanj osem dni pred obravnavo, kot to zahteva zakon o kazenskem postopku.

Obtožnica Sabastianu Abramovu, njegovima staršema Huskićevi in Gorazdu Colariču, ter Abramovemu dekletu Juliji Adlešič očita poskus zavarovalniške goljufije. Adlešičeva si je januarja lani odrezala levo roko. Zatrdila je, da je šlo za nesrečo, a je po mnenju tožilstva to storila namerno, da bi od zavarovalnic dobila visoko odškodnino.

Adlešičevo je namreč Abramov pred tem življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. Če bi postala huda invalidka, bi ji po pisanju medijev skupno pripadlo kar 1,22 milijona evrov odškodnine.

Sodišče si je pri vročitvi vabil pomagalo z detektivi

Abramov, Huskićeva in Adlešičeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Vsi štirje so na predobravnavnem naroku zanikali krivdo. Abramov in Adlešičeva sta zaradi ponovitvene nevarnosti od 8. marca lani v priporu. Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča jima je nazadnje pripor podaljšal do 27. maja. Obtoženim grozi kazen do osem let zapora.

Sodnica Dvornikova je danes Huskićevi in Colariču očitala, da ne dvigujeta sodne pošte, zato si je sodišče pri vročitvi vabil pomagalo z detektivi. Oba sta očitek zanikala. Ker je Huskićeva vabilo dobila le pet dni pred današnjim načrtovanim začetkom glavne obravnave, je skupaj s svojo zagovornico Barbaro Eloro Kovič zahtevala prestavitev začetka.

Iz spisa izločeni nekateri dokazi

Sicer je sodnica v zadevi odrezana roka ugodila predlogu obrambe in iz spisa izločila nekatere dokaze, ker so bili pridobljeni nezakonito. Gre za zapisnike o zaslišanju staršev Adlešičeve in izvedenska mnenja, podana tudi na podlagi izjav njenih staršev. Abramov zagovornik Mitja Pavčič je v današnji izjavi za medije ocenil, da so bili izločeni vsi ključni dokazi.

Tožilec Sedin Kičin pa je bil v izjavi nasprotnega mnenja. Obtožnico zoper četverico je tožilstvo vložilo konec julija lani.