Gašenje požara v družbi za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru bo po ocenah gasilcev trajalo še vsaj do torka. Gre namreč za zahtevno intervencijo, ki jo je še dodatno otežilo porušenje strehe objekta, v katerem je zagorelo. Požar je omejen, zato ni nevarnosti, da bi se širil. Zaradi dima v bližini še vedno odsvetujejo gibanje na prostem. Po požaru se smrad širi po Mariboru.

Goreli so začeli skladiščeni predelani biološki odpadki

Zagorelo je malo po poldnevu v hali velikosti 50 krat 70 metrov, kjer v Surovini skladiščijo mešane odpadke. Goreti so začeli skladiščeni predelani biološki odpadki, pripravljeni za trdno gorivo, požar pa se je hitro razširil še na zunanjo deponijo.

Po prvih ocenah gasilcev je ogenj zajel približno 5000 kubičnih metrov odpadkov. Gašenje poleg vetra otežuje dejstvo, da se je streha hale zaradi vročine sesedla sama vase in s tem otežila dostop gasilcem. “S stroji je treba najprej odstraniti to streho, nato razkopati kupe navoženih smeti, sproti pa gasimo,” je pojasnil direktor GB Maribor Aleš Ciringer.

Pri gašenju sodeluje več kot 230 gasilcev, ki imajo veliko dela tudi z dovažanjem vode za gašenje. Požar so uspeli hitro omejiti, dokončno gašenje pa bo po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje trajalo še kar nekaj časa. “Danes zagotovo še ne bomo končali. Ponoči bomo v zmanjšanem obsegu nadaljevali z delom in pazili, da se požar ne razširi. Jutri pa nadaljujemo s polno paro, takoj ko se bo zdanilo. Z delovnimi stroji, ki jih zagotavlja Surovina, moramo razkopati vse in pogasiti vsa žarišča,” je pojasnil Ciringer.

To je že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Direktor Surovine Jure Fišer zagotavlja, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in ostalimi predpisi. “Poslujemo v skladu z vsemi okoljskimi dovoljenji. Skladiščenje odpadkov je v obsegih, kot nam jih dovoljuje zakon. Je pa dejstvo, da v Sloveniji ni nobenih rešitev na področju sežiga odpadkov. To je glavni problem. Odpadki predolgo tičijo pri nas, preden dobimo izvozna dovoljenja, in odkar je Madžarska zaprla svoja vrata, imamo resne težave – ne le mi, ampak celotna Slovenija – z izvozom teh odpadkov. Dokler to ne bo rešeno, bodo odpadki vedno problem,” je povedal v današnji izjavi za medije.

Po njegovih ocenah je tudi tokrat prišlo do samovžiga

Kot je dejal Fišer, so v zadnjih dveh mesecih okrepili nadzor nad območjem, a jim tega ni uspelo preprečiti. “Imamo konstantno dva varnostnika 24 ur prisotna s 15-minutnimi obhodi, imamo novo tehnologijo za detekcijo požara, zato lahko rečem, da smo na preventivnem nivoju naredili vse, kar je v naši moči,” je dejal.

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Fišer o številkah še ni želel govoriti, priznal pa je, da bo škoda velika. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala.

Po doslej zbranih podatkih ni bil v požaru nihče poškodovan. So pa oblasti pozvale bližnje prebivalce, naj se ne zadržujejo na prostem in naj zaprejo okna. Prihaja namreč do onesnaženja zraka zaradi dima, ki je nastal pri gorenju skladiščenih snovi, drugače pa naj ne bi bilo nevarnosti za okolico.

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so sporočili, da bo inšpektor izvedel inšpekcijski nadzor takoj, ko bodo na požarišču končale z delom interventne skupine.

Najbolj obsežen je bil požar v Surovini leta 2013, ko je gorelo več dni.