Ob 12.40 uri je zagorelo v podjetju Surovina. Ob 14. uri je na delu več kot 200 gasilcev, aktivirana so vsa prostovoljna gasilska društva, na pomoč so poklicali gasilce tudi iz sosednjih občin. Ob 14.40 naj bi bil požar omejen, a še vedno prosijo za pomoč dodatnih gasilskih društev.

Prve informacije kažejo na to, da gori v skladišču predelanih bioloških odpadkov, v velikosti okoli 50 x 70 metrov.  Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za okoli 3.000.000 evrov materialne škode. »Vse ljudi, ki tam niso zaradi gašenja, prosimo naj se umaknejo s pločnikov in cestišč in naj ne ovirajo dela  interventnih služb. Predvsem gasilci so na nujnih vožnjah, saj morajo s cisternami dovažati vodo za gašenje,«  pozivajo policisti.

Dim požara v Surovini je bil viden še daleč naokrog. Zanimalo nas je kako so se na dogajanje odzvali delavci Surovine ter občani, ki živijo v bližini lokacije požara. Eden izmed zaposlenih pri Surovini je dejal: »Požar se je zgodil, ko sem prispel v službo, obvestili so me, da dva dni ne bomo mogel delati. Prestrašil sem se za službo. Dim je nevaren, saj je v objektu velika količina smeti in plastike.«

Vonj dima je segal tudi kilometer stran stran

Občan Tezna, Smrekar Danilo nam je povedal: »Dim smo zavohali vse do Stražunskega gozda, kar je nekje kilometer stran od Surovine. Okna smo imeli zaprta, ampak smo vseeno zaznali dim. Nisem se tako prestrašil kot prvič, ko je pred štirimi leti štiri dni gorelo.Takrat je začelo goreti v nedeljo pa vse do srede zvečer. Zanima me kaj dela Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO in druge pristojne službe s toliko zaposlenimi.«

Zagotavlja, da ni nevarnih odpadkov

»V vsakem gorenju se sproščajo nevarni plini, zagotavljam pa, da ni nobenih nevarnih odpadkov,« je dejal Jure Fišer, direktor Surovine. Po prvih informacijah je zagorela nova hala, kakšna škoda je nastala bo znano po koncu intervencije. »Okoliške stanovalce prosimo za razumevanje, da ne odpirajo oken in da ne vdihujejo teh plinov kajti pri gorenju nastajajo škodljivi vplivi. Za vse je bolje, da ostanejo doma.« Direktor je priznal težave z odpadki – več TUKAJ.

Aleš Ciringer, direktor GB Maribor, je na kraju intervencije povedal: »Na delu je 200 gasilcev, verjamem, da bomo uspeli požar lokalizirati, samo odkopavanje in iskanje žarišč bo zagotovo trajalo še dan ali dva.« Težavo jim povzroča tudi to, da se je zrušila streha v velikosti 100×100 metrov.

Več informacij sledi.