Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so konec januarja 2020 pri nadzoru cestnega prometa v Podlehniku zasegli 11.800 kg neprijavljenih tobačnih listov. Za navedeno blago, mora oseba na podlagi Zakona o trošarinah, gibanje takšnega blaga prijaviti davčnemu organu pred vnosom blaga na ozemlje Slovenije ali pred odpremo blaga iz skladišča v Sloveniji, so sporočili iz Finančne uprave RS.

99 kartonov tobaka

Uslužbenci Finančne uprave so se na podlagi analize zbranih informacij odločili, da se na postajališču Podlehnik izvede pregled tovornega vozila tujih registrskih oznak. Ob nadzoru je voznik tovornega vozila predložil dokument (dobavnico), ki je izkazovala prevoz plastičnih avtomobilskih delov. Zaradi močnega vonja po tobaku, je bil izveden pregled tovornega prostora, kjer je bilo odkritih 99 kartonov s tobačnimi listi. Blago je bilo zaseženo in prepeljano v skladišče finančnega urada. Odgovorne osebe so kršile 101. člena Zakona o trošarinah, za kar je predpisana globa za pravne osebe od 4.000 do 75.000 EUR in za odgovorne osebe pravne osebe od 1.000 do 10.000 EUR.

Državo bi lahko oškodovali za več kot 1 milijon evrov

Z enostavno predelavo lahko iz surovih tobačnih listov (z rezanjem tobačnih listov) nastanejo tobačni izdelki. Glede na zaseženo količino tobačnih listov bi bil v primeru, da bi tobačne liste predelali v tobačne izdelke, proračun odškodovan za najmanj 1.109.200 EUR (trošarina za drobno rezani tobak znaša najmanj 94,00 EUR na kg).