Na zatožno klop mariborskega sodišča bo danes zaradi povzročitve splošne nevarnosti znova ponovno sedel Matjaž Ferlič, ki mu sodijo že od marca 2017. Takrat je, kot smo poročali, pristal v priporu, ker je s pištolo kalibra 9×9 milimetrov med divjo zasledovalsko vožnjo od Hoč do Maribora stregel po življenju Dejana Gjerkeša. Višje sodišče ga je spomladi letos zaradi poskusa uboja obsodilo na osem let zapora.

A obtoženega, poroča Večer, tokrat na sodišče ne bodo pripeljali iz zapora, saj je Ferlič, četudi je bil pravnomočno spoznan za krivega poskusa uboja, že kakšen mesec na prostosti. Odpravili so mu pripor, saj sodba zanj (še) ni izvršljiva.

Kazenski pregon zaradi dveh dejanj

Tožilstvo je Ferliča kazensko preganjalo zaradi dveh dejanj. Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič ga je julija 2017 obtožil poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti, saj naj bi s streljanjem in divjo vožnjo ogrožal še življenji svoje partnerice in otroka, ki sta sedela v oškodovančevem avtomobilu. V nevarnosti je spravljal tudi druge udeležence v prometu.

Zagovornika uspela s pritožbo

Lansko jeseni ga je mariborska sodnica Barbara Nerat spoznala za krivega obeh očitkov. Zaradi poskus umora mu je določila kazen 10 let zapora, zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa leto in pol ter mu izrekla enotno kazen 11 let zapora. Njegova zagovornika Tanja Kompara in Miha Šošić sta se zoper sodbo pritožila in dosegla, da so višji sodniki odločili, da je Ferlič kriv poskusa uboja. Določili so mu kazen osem let zapora, del sodbe, ki se je nanašal na splošno nevarnost, pa razveljavili in primer vrnili na prvo stopnjo. Aprila letos je Ferlič moral ponovno sesti na zatožno klop, kazenski spis pa je prevzela sodnica Danila Dobčnik Šošterič, ki je Ferliča za povzročitev splošne nevarnosti obsodila na leto zapora, nato pa mu za to dejanje in poskus uboja izrekla enotno kazen osem let in deset mesecev zapora. Obramba se je ponovno pritožila in na višjem sodišču ponovno dosegla njeno razveljavitev.

Tretjič za povzročitev splošne nevarnosti

Okrožno sodišče v Mariboru torej za Ferliča danes odpira že tretji krog sojenja zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Da bo na sojenje prišel s prostosti, so za Večer potrdili v uradu predsednice mariborskega okrožnega sodišča Alenke Zadravec, kjer so jim pojasnili: »Zunajobravnavni senat je obdolženca na predlog zagovornikov izpustil na prostost zaradi poteka zakonskega roka, ki določa, da pripor lahko traja največ dve leti po vložitvi obtožnice (vložena je bila julija 2017, op. p.). Če v tem roku še ni izdana pravnomočna obsodilna sodba, je treba pripor zoper obdolženca odpraviti.«

Če sodba tokrat obvelja, bo kazen izvršljiva

Na današnjem tretjem sojenju bo vodila sodnica Mateja Kamenšek Gornik. Če bo tudi ona presodila, da je kriv povzročitve splošne nevarnosti, mu bo kazen za to dejanje določila, nakar mu bo izrekla enotno kazen za poskus uboja in povzročitev splošne nevarnosti. Če bo njena sodba v tretje na višjem sodišču obveljala, še piše Večer, bo kazen postala izvršljiva.