Teden dni trajajoči požar na goriškem Krasu kljub naporom več kot tisoč gasilcev še ni pogašen. Ob najmočnejši pomoči iz zraka doslej jim je razmere vendarle uspelo nekoliko umiriti, a so še naprej nepredvidljive. Veliko si obetajo tudi od pomoči romunskih letal, ki so priletela v Slovenijo. Vsi evakuirani prebivalci so se medtem vrnili domov.

Zadnji evakuacijski načrt je bil preklican sredi popoldneva, ko so se na domove lahko tudi prebivalci Mohorinov. Za večino kraških vasi so evakuacijo preklicali že okoli 11. ure.

V izjemno naporni noči z aktivnim požarom na Trstelju in več novimi požarišči so gasilci ohranili požarno linijo nad Opatjim selom na črti Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo in Nova vas.

Zaenkrat je pogorela le ena koča

Večje škode na objektih do zdaj sicer ne beležijo, pogorela je le koča med Renčami in Trsteljem. Po navedbah župana občine Renče-Vogrsko Tarika Žigona je to zaenkrat edina materialna škoda na objektih. Upa, da bo pri tem ostalo. V določenih zaselkih je sicer ogenj prišel v neposredno bližino objektov.

Današnji dan je bil sicer po oceni predstavnika Civilne zaščite Ervina Čurliča “v primerjavi z zadnjimi tremi bistveno bolj prijazen do gasilcev”. A kot je opozoril, kljub veliko vzpodbudnejši situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra težko predvideti nadaljnje dogajanje. “Stvari se spreminjajo iz ure v uro, raje ne bi ugibali. Počakajmo, kaj bo prinesla noč,” je dodal.

Skrbi jih namreč burja, ki naj bi po napovedih zapihala proti jutru. Tudi ponoči bo tako nad požariščem bdelo prek 1000 gasilcev.

Toliko jih je tudi posredovalo čez dan. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja intervencije Sebastjan Čuk, so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s sektoriziranjem zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top, pa tudi 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije.

Na močo tudi letala iz tujine

Na pomoč so danes prispela tudi tri romunska letala. Romunske oborožene sile so v podporo gašenju požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6000 litrov vode, je Slovenska vojska sporočila na Twitterju.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za POP TV pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje s spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili. Romunski letali spartan bosta na letališču Brnik dva ali tri dni, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, je še napovedal.

Sodelovanje in koordinacija zračnega prometa potekata odlično, je ocenil obrambni minister Marjan Šarec, ki je tudi danes obiskal območje požara. “Za naše vojaške kontrolorje leta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da ne pride do kakšnega trčenja,” je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost.

Stanje si je ogledal tudi srbski notranji minister

Na Krasu se je danes mudil tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Srbska policija namreč sodeluje v gašenju požara na Krasu z dvema helikopterjema in posadkama.

V izjavi je Vulin izpostavil pomen medsebojne pomoči, saj da nobena država ne more sama obvladati takega požara, kot je trenutno v Sloveniji. Srbija se je po njegovih besedah dobro pripravila na sezono požarov, med drugim imajo pet helikopterjev, opremljenih za gašenje.

Pomagala je tudi Slovenska vojska in veliko prostovoljcev

Pri posredovanju na Krasu je sicer pomagalo tudi 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteto. Slovenska vojska ima na terenu namreč skupno osem vodnih cistern s skupno kapaciteto 60.000 litrov, z dvema cisternama za gorivo pa oskrbujejo helikopterje, je povedala podpolkovnica Nina Raduha. Pripravljajo in razdeljujejo tudi tople obroke.

Ob požaru je potekala obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi, v kateri je sodelovalo okoli 300 prostovoljcev. Okrepilo se je tudi število mehanizacije za sečnjo in spravilo lesa in gozdno gradbeništvo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zavod za gozdove, ki delo koordinira, prostovoljce na delo vabi tudi v nedeljo, ko jih bodo lahko sprejeli največ 300. Prostovoljci se morajo ob tem zavedati, da dela potekajo na lastno odgovornost z lastno opremo. Prednost bodo imele izkušene ekipe, so sporočili.

STA