Ob tem je guvernerka Tabakovićeva dejala, da gre za enega največjih projektov, ki ga je Narodna banka Srbije kadarkoli izvedla. »Izboljšane aplikacije za mobilno bančništvo zdaj omogočajo takojšnje plačevanje blaga, ki sprejema ta plačila prek sistema IPS Narodne banke Srbije,« je razložila. Tovrstna plačila omogoča največja trgovska veriga v Srbiji, Mercator-S, z več kot 320 prodajalnami Roda, Idea in Mercator, v sodelovanju z lokalno Banko Poštne hranilnice. »Prepoznali so prednosti tega načina plačila, torej nizke stroške in takojšen prenos ter razpoložljivost gotovine,« je dodala guvernerka  Tabakovićeva.

Mercator-S je kot pobudnik QR kode za plačilne sisteme IPS razvil rešitev, ki je povezala bančni in trgovski sistem. Tako je nakup prek mobitela postal varen, hiter in preprost način kupovanja brez gotovine ali plačilnih kartic.

»Za nakup v naših trgovinah IDEA, Roda in Mercator ne potrebujemo več denarja ali plačilne kartice, temveč samo mobilni telefon in bančno aplikacijo, kjer imamo račun. Glede na to, da zaradi razvoja novih tehnologij živimo v času nenehnih sprememb, pričakujemo, da bo takojšnje plačilo z mobilnim telefonom zelo hitro postalo naša vsakdanja navada za hitrejše in enostavnejše nakupe,« je dejala glavna finančna direktorica pri Mercator-S Violeta Kovačević.

Blagajniški pult bo kmalu odveč

V Sloveniji Mercator imetnikom Pike že dve leti ponuja plačevanje prek M Pay QR kode, ki jo na blagajni enostavno poskenirajo in tako plačajo, hrkati pa pridobijo tudi pike nakupa. Mercator bo storitev v kratkem dopolnil še s sprotnim skeniranjem izdelkov med nakupovanjem. Tako bodo uporabniki aplikacije Moj M celotno nakupovalno pot izvedli zgolj s pametnim telefonom, brez zlaganja izdelkov na blagajniški pult, kar na samopostrežnih blagajnah z virtualnim računom. V Mercatorju imajo že več kot 130.000 prenosov aplikacije Moj M, zato pričakujejo hiter porast uporabnikov, ki bodo nakupovali s telefonom.