Za nakup Mariborske livarne Maribor (MLM) se je, potem ko je Slovenski državni holding (SDH) sprožil nov poskus prodaje, pojavil nov interesent. Informacijo so potrdili tudi v SDH, kjer pa dodatnih pojasnil ne dajejo. Neuradno naj bi se za MLM zanimalo indijsko podjetje, ki deluje v avtomobilski proizvodni industriji.

Po neuradnih informacijah STA naj bi v družbi MLM pripravljali vso potrebno dokumentacijo za skrbni pregled podjetja, t. i. podatkovno sobo.

Potencialni kupec bo moral zagotoviti dodatna finančna sredstva družbi

SDH, ki je stoodstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, je nov razpis, s katerim preverja interes za prevzem mariborske družbe, objavil 25. marca. Od potencialnega kupca pričakuje, da bo zagotovil dodatna finančna sredstva družbi, bodisi z dokapitalizacijo ali z dolgoročnim finančnim posojilom, lahko pa tudi na drugačen ustrezen način, ki bi podjetju omogočil nadaljnje delovanje in razvoj.

Usoda MLM je sicer že dlje časa precej negotova in odvisna od tega, ali bo SDH za podjetje uspel najti kupca. Do zdaj so propadli vsi postopki prodaje, prvi poskus sega že v leto 2015. Zadnji poskus prodaje se je neuspešno končal marca, ko je bil v igri en interesent, neuradno slovenska Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja. Edini ponudnik je po opravljenem skrbnem pregledu družbe oddal zavezujočo ponudbo, ki pa za SDH ni bila sprejemljiva, saj je predvidevala take pogoje transakcije, katerih sprejetje bi pomenilo večmilijonsko nedovoljeno državno pomoč.

MLM zdaj še vodi Davor Šenija, ki pa je skupaj s članom uprave Samom Iršičem februarja odstopil s položaja. Štirimesečni odpovedni rok se jima izteče v začetku junija. Kdo bo družbo vodil še naprej, ni znano, o tem bo moral odločati nadzorni svet MLM.

STA