Gospodinjstva v Mariboru in po vsej Sloveniji prejemajo nove položnice za elektriko, ki so v primerjavi s prejšnjimi nekoliko višje. Razlog za podražitev je v povišanju davka na dodano vrednost (DDV) na 22 % in rahlem povečanju omrežnine. Kljub temu pa bi bile, če ne bi vlada sprejela ukrepov za zamejitev cen elektrike, položnice še višje.

Po novem sistemu obračuna cen elektrike velja zajamčena cena za 90 % porabe, medtem ko preostalih 10 % odjemalci plačujejo po tržnih cenah izbranega dobavitelja. Tržne cene so trenutno precej višje od reguliranih, lahko tudi za 40 % ali več.

Povprečni račun višji za nekaj evrov

Pri povprečni letni porabi 4.000 kilovatnih ur, 7-kilovatni obračunski moči in dvotarifnem merjenju je račun za elektriko v primerjavi s septembrom nižji za 2 €, v primerjavi z decembrom pa višji za 4 €, poročajo na rtvslo.si, kjer poudarijo, da bi bile položnice brez vladnega posega višje za skoraj 30 evrov.

Kot za rtvslo.si povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, dobavitelji lahko že kupujejo električno energijo nižje od reguliranih cen, pripomnil pa je še: »Ravno zato pa mi spuščamo tržne signale na končno položnico odjemalcev.«

Ob tem je za rtvslo.si Majda Volk, direktorica prodaje pri družbi Gen-I povedala še: »Je pa treba vedeti, da na teh deset odstotkov, ki je tržna cena dobavitelja, smo tako preostali trgovci kot Gen-I postavili redni cenik glede na tržne razmere.« Tržne cene so v primerjavi z reguliranimi občutno višje, včasih celo za 40 %.