Vrednost kriptovalute bitcoin se je danes, 28.2. 2024, prvič po dveh letih spet povzpela nad mejo 60.000 dolarjev. S tem se rast najstarejše in najbolj znane kriptovalute, ki se je začela januarja, nadaljuje. Mejo 50.000 dolarjev je bitcoin dosegel komaj pred dvema tednoma.

Trenutno je bitcoin le še približno 9000 dolarjev oddaljen od svoje najvišje ravni doslej, dosežene 10. novembra 2021, ko je bilo treba za vsakega odšteti 68.991 dolarjev. Leto pozneje se je sicer tečaj spustil pod 17.000 dolarjev, vendar nekateri analitiki verjamejo, da je nova rekordna vrednost zdaj dosegljiva, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Zanimanje za bitcoine je po besedah poznavalcev trga posledica odobritve posebnih skladov Bitcoin v ZDA. Ti skladi vlagateljem prvič omogočajo vlaganje v bitcoine, ne da bi morali neposredno kupiti samo kriptovaluto. Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo SEC jih je odobrila januarja.

Organizacije za varstvo potrošnikov sicer naložbe v bitcoin zaradi tveganj, kot so veliko nihanje tečaja ali popolna izguba vloženih sredstev, odsvetujejo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

K rasti bitcoina po navedbah AFP delno prispevajo tudi pričakovanja, da bo ameriška centralna banka letos ob umirjanju inflacije začela zniževati obrestne mere.