Slednje je vlada določila z današnjim dnem, oba ukrepa, katerih namen je umiritev razmer na trgu pogonskih goriv, pa veljata do konca aprila. Najvišje maloprodajne cene pogonskih goriv so določene že od 15. marca – liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi ne sme stati več kot 1,503 evra, liter dizla pa ne več kot 1,541 evra.

Z današnjim dnem je vlada določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene pogonskih goriv. Te so za dva centa nižje od najvišjih dovoljenih maloprodajnih cen, liter bencina tako lahko pri veletrgovcih skupaj z davkom na dodano vrednost stane največ 1,483 evra, dizla pa največ 1,521 evra.

“Vlada spremlja razmere na trgu in mora skrbeti za obe strani – tako za potrošnike kot za podjetja, ki prodajajo pogonska goriva,” je po četrtkovi seji vlade pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Podjetjem, ki bodo zaradi tega oškodovana, bo vlada škodo povrnila. Višino nadomestila bo določila naknadno z odlokom. Posledično je trgovcem naložila, da zaradi omejitve cen naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati.

STA