Odločitve bodo glede na izjave gospodarskega ministra odvisne od neformalnega vrha EU v četrtek in petek v Franciji.

Počivalšek napovedal sproščanje blagovnih rezerv in omejitev cen

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob robu današnjega obiska na Koroškem zatrdil, da je vlada v primeru nekontrolirane rasti cen pogonskih goriv pripravljena intervenirati s sproščanjem blagovnih rezerv in z omejitvami cen. Za sejo vlade je napovedal razpravo o možnih scenarijih.

Po njegovih besedah bo vse odvisno od tega, kakšna bo odločitev predsednikov vlad in držav na zasedanju v četrtek in petek v Franciji. “In v skladu s to odločitvijo se bomo pri nas pripravili in intervenirali na trgu, če bo treba, zato da zagotovimo dovolj blaga na trgu in preprečimo nekontrolirano rast cen,” je dejal.

Najtežja situacija je glede plina

Ob tem je poudaril, da je situacija težka na področju vseh treh glavnih energentov. Pri električni energiji so po njegovih besedah cene “zbezljale že pred vojno krizo“, na področju naftnih derivatov zadeve rešujejo zdaj, najtežja pa je po njegovih besedah situacija na področju plina, kjer je najmanj alternativ.

Najmanj vpliva imamo na plinskem področju. Dejstvo pa je, da oskrba Evrope s plinom iz Rusije v tem trenutku še vedno poteka, tudi čez ukrajinsko ozemlje,” je dejal minister in zagotovil, da vlada spremlja situacijo in da se bo pravočasno odzvala.

Premier in gospodarski minister sta se že sestala največjimi prodajalci goriva

Vlada je razpravo o ukrepih začela potem, ko so drobnoprodajne cene pogonskih goriv, ki so v zadnjem obdobju že tako rasle, v torek poskočile. Dizelsko gorivo se je podražilo na raven med 1,66 in 1,67 evra za liter, neosvinčeni 95-oktanski bencin pa na okoli 1,56 evra za liter.

Premier Janez Janša se je s Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer že sestal z vodilnimi v Petrolu, Mol in OMV na temo zalog in dobav naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepov za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Rusije.

Februarja že znižali trošarine

Vlada je v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo s 1. februarjem že začasno znižala tudi trošarine na elektriko in pogonska goriva. Takrat je vlada tudi navedla, da gre za znižanje trošarin na najnižjo možno raven.