Gospodarstvo

Večina delavcev Mode Mi&Lan prejela odpovedi, kaj pa neizplačane plače?

Uredništvo , 22.01.24 ob 17:33

Predstavniki več podjetij so z odpuščenimi danes že govorili o možnostih zaposlitev.

Večina delavcev Mode Mi&Lan prejela odpovedi, kaj pa neizplačane plače?

Potem ko je šla družba Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev prejšnji teden v stečaj, je večina delavcev danes zjutraj prejela odpovedi, je za STA potrdil stečajni upravitelj Drago Dubrovski. Štiri odpovedi so zaradi potreb stečajnega postopka zadržali. Predstavniki več podjetij so z odpuščenimi danes že govorili o možnostih zaposlitev.

Odpuščeni so se že pogovarjali o prezaposlitvi v druga podjetja

Stečajni upravitelj Dubrovski je povedal, da so danes zjutraj večini delavcev tekstilnega podjetja Moda Mi&Lan razdelili odpovedi, odpuščeni pa so se že pogovarjali o prezaposlitvi v druga podjetja. "Je nekaj takih podjetij, ki bi potrebovala te delavce in njihovi predstavniki so prišli na neformalen obisk, mogoče bo kakšno novo delovno razmerje sklenjeno kje drugje," je dodal.

Štiri odpovedi - gre zaposlene v računovodstvu, kadrovski službo in varovanju - so zaradi potreb stečajnega postopka zadržali, je še povedal.

Zavod RS za zaposlovanje je medtem delavcem že razdelil termine, kdaj naj se oglasijo in prijavijo na zavodu. Delavci imajo od danes naprej 15 dni odpovednega roka, v začetku februarja pa se bodo lahko prijavili v evidenco brezposelnih.

Še vedno ne vedo, kaj bo z neizplačanimi plačami

Kaj bo z neizplačanimi plačami, se še ne ve, treba bo počakati na podatke o stečajni masi, je povedal Dubrovski. Podjetje namreč delavcem ni izplačalo decembrskih plač. Dubrovski bo v podjetju znova v torek, ko bodo analizirali, ali je mogoče kakšna dela še dokončati. V tem primeru bi za to potrebne delavce v okviru odpovednega roka poklicali nazaj.

"Je pa vprašanje, ali bo to sploh mogoče, saj ima družba odklopljene telefone, nima kurilnega olja, ne vemo, ali ji bodo danes zaradi neplačevanja odklopili elektriko ... Grozijo vsi dobavitelji, saj jim niso bili poplačani stari računi. Mi pa še nimamo take stečajne mase, da bi lahko karkoli plačevali," je zaključil Dubrovski.

Predlog za začetek stečaja je vložila družba. Kot je pred tem povedal Joc Pečečnik, ki je prek svojega podjetja Elektronček lansko poletje postal 80-odstotni lastnik Mode M&Lan, je bil glavni razlog za to odločitev pomanjkanje kadra. V podjetje so vložili skoraj dva milijona evrov.

STA