V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) ni dovolj lignita. Največjo težavo predstavljata pomanjkanje delavcev in stebrni udar, ki je konec julija v velenjskem rudniku povzročil razdejanje. Zaradi odpravljanja posledic nesreče se je namreč zmanjšalo število nakopanega premoga, poroča RTV Slo.

Na poškodovanih delih ne morejo izkopavati

25. julija je stebrni udar v Premogovniku Velenje povzročil za 15 milijonov evrov škode. Velik problem je odpravljanje posledic nesreče, saj na poškodovanih delih prog ni mogoče izkopavanje lignita. To avtomatsko pomeni manj nakopanega premoga.

Prog je pod zemljo 50 km, popolnoma uničenih pa je 500 metrov objektov, nekje toliko pa prav tako močno poškodovanih. 

Kot je povedal generalni direktor Premogovnika Velenje Janez Rošer, je na odlagališču trenutno 240 tisoč ton zalog lignita, kar omogoča neki manever. Toda kot je opozoril, odlagališče ni neka varnostna zaloga za tovrstne nezgode. “Po drugi strani tudi vemo, da je v tem kriznem obdobju Teš sposoben pokuriti več premoga, kot bi ga mi lahko na letni ravni dali,” še je razložil generalni direktor za RTV Slo.

Zato priznavajo, da morajo razmišljati o uvozu energenta, saj bodo samo tako lahko zagotovili zanesljivost oskrbe z električno energijo. V fazi dogovorov z vlado so tudi nadomestni sežigi alternativnih premogov, je medtem pojasnil generalni direktor Teša Matjaž Vodušek.

Prihaja največja kriza na energetskem področju?

Tehnika bi naj delovala brezhibno, če bi zatajil šesti blok in tudi pomožna petka, bi se vklopila plinska turbina. Vodušek ob tem za RTV pojasni še, da imajo plinske turbine in vse z energenti pogodbeno zagotovljeno, vse svoje zalogovnike imajo polne. Toda konec leta in v začetku prihodnjega leta pričakujejo največjo krizo na energetskem področju.