V edini evropski tovarni ameriškega izdelovalca električnih vozil Tesla, v kateri so letos proizvodnja že nekajkrat ustavili, so danes proizvodni stroji znova mirovali. Po pojasnilih podjetja je razlog za tokratno zaustavitev nadgradnja proizvodnih zmogljivosti v obratu v bližini Berlina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V tem mesecu bodo linijo zaprli še štirikrat

V podjetju nameravajo po današnjem dnevu do konca junija proizvodno linijo začasno ustaviti še štirikrat, te dneve pa bodo izkoristili za izvedbo nadgradnje zmogljivosti, je za dpa potrdila tiskovna predstavnica podjetja.

Proizvodnja v omenjeni tovarni je letos sicer že večkrat mirovala. Konec januarja je temu botrovala motena dobava sestavnih delov zaradi napadov jemenskih hutijevcev na ladje v Rdečem morju.

Marca pa je bilo delo v tovarni zaustavljeno, potem ko je požar na daljnovodu v bližini tovarne, do katere je prišlo zaradi domnevnega požiga, povzročil izpad električne energije. Odgovornost za izpad električne energije je tedaj prevzela nemška skrajna levičarska skupina. "Danes smo sabotirali Teslo," so zapisali pri Vulkangruppe in dodali, da naj bi šlo za protest proti ameriškemu podjetju.

Tesla v Grünheideju v zvezni deželi Brandenburg električne avtomobile izdeluje od marca 2022. Po zadnjih podatkih družbe je tam zaposlenih okoli 12.000 ljudi. Podjetje je aprila napovedalo, da namerava v edini evropski tovarni ukiniti 400 delovnih mest. Hkrati poudarjajo, da v njej v prihodnosti načrtujejo tudi povečanje proizvodnje avtomobilov, še poroča STA.