Analiza Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) je pokazala, da obolelih s covidom-19 v trgovini ni, je za STA povedala predsednica TZS Mariča Lah. Skladno s tem v TZS predlagajo, da se po velikonočnih praznikih začnejo postopoma odpirati trgovine z gradbenim in instalacijskim materialom, teden dni pozneje pa še trgovine s pohištvom in belo tehniko.

Kot je poudarila Lahova, ima TZS več kot 6000 članov, analizo pa so ta teden opravili na naključnem vzorcu vseh velikih in nekaj malih trgovcev. Pri tem so ugotovili, da obolelih s covidom-19 v trgovinski dejavnosti ni.

Vladi predlagajo postopno odpiranje trgovin s tehničnim blagom

Skladno s tem so vladi predlagali, da se prihodnji teden začne postopno odpiranje trgovin s tehničnim blagom. V prvi fazi naj bi se odprle trgovine z gradbenim in instalacijskim materialom, kot je ta teden že obelodanil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Če bo epidemiološka slika ostala ugodna, bi teden dni pozneje lahko vrata začele odpirati še trgovine s pohištvom, belo tehniko in podobnim.

Nakup novega hladilnika pomembnejši od novega puloverja

Tudi v prihodnje pa bi torej ostale zaprte trgovine s tekstilom, obutvijo in otroško opremo. “Ocenili smo, da odprtje teh ni tako zelo življenjsko nujno. Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover,” je opozorila Lahova. “Tako da to ostane čisto za konec,” je sklenila.

“Ocenili smo, da odprtje teh ni tako zelo življenjsko nujno. Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover,” je opozorila Lahova. 

Da bo po praznikih prišlo do postopnega sproščanja ukrepov, je Počivalšek napovedal že v sredo. Med storitvenimi dejavnostmi, ki se jim obeta, da bodo prišle na vrsto prve, je poleg trgovin z gradbenimi materiali omenil vulkanizerje, avtopralnice in avtomehanike. Na vladno dopolnitev odloka se sicer še čaka.

OZS predlaga še nekaj odprav prepovedi

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so napoved pozdravili, hkrati pa ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje predlagali še nekaj odprav prepovedi. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, bi veljalo v omejenem obsegu omogočiti gradbena dela, ki se izvajajo na zunanjosti objektov, to so poleg zunanjih ureditev še fasaderska dela in dela na strehah. “Ker ne prihaja do stika s potrošniki, bi lahko omogočili tudi urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice,” verjamejo.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so napoved pozdravili, hkrati pa ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje predlagali še nekaj odprav prepovedi. 

V OZS menijo tudi, da se lahko pri gostinskih obratih s prehrano vzpostavi možnost priprave obrokov na lokacijah in posamičen prevzem hrane pred lokali. Odprli bi lahko še kozmetične in frizerske dejavnosti, verjamejo. “Storitve pedikure so denimo za določene skupine ljudi, zlasti starejše, nujne,” so opozorili. Poleg tega so se zavzeli za ponovno odprtje kemičnih čistilnic, saj da se s čiščenjem tekstilij zagotavlja higienske pogoje prebivalstvo. Neživilske trgovine so sicer zaprte od 16. marca, ko je začel veljati vladni odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom.

Kaj že obratuje?

Odlok s ciljem zajeziti širjenje novega virusa začasno prepoveduje ponujanje in prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno-rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve in storitve iger na srečo.

Odlok s ciljem zajeziti širjenje novega virusa začasno prepoveduje ponujanje in prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno-rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve in storitve iger na srečo.

Prepoved medtem ne velja za prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinske servise, banke, pošto, dostavne službe, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij, druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja ter ponujanje in prodajo blaga in storitev na daljavo. Od 2. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.