Medtem ko se v luči trenutne energetske krize v Evropi vse bolj krepijo pozivi k prehodu držav na rabo obnovljivih virov energije, so se nekatere države tega procesa lotile že prej. Portugalska je tako ena izmed peščice držav, ki so opustile uporabo premoga za proizvodnjo energije. Ob odločitvi za obnovljive vire pa brez težav ne gre.

Trenutne energetska kriza je nekatere evropske države, med njimi tudi Avstrijo, spodbudila k ponovnemu zagonu termoelektrarn, ki za proizvodnjo električne energije uporabljajo premog. Na drugi strani oblasti na Portugalskem navkljub zaostrenim energetskim razmeram trdno vztrajajo pri svoji odločitvi o opustitvi premoga.

Zadnjo termoelektrarno v državi, ki stoji 120 kilometrov severovzhodno od Lizbone, so po 30 letih delovanja ustavili novembra lani. To se je zgodilo osem let prej, kot je bilo načrtovano, in le nekaj mesecev po tem, ko so v začetku leta zaprli tovarno premoga v Sinesu.

Da bi nadomestila prispevek premoga k proizvodnji električne energije, želi vlada zdaj pospešiti uporabo zelene energije. Cilj je, da bi na ta način do leta 2026 proizvedli 80 odstotkov vse energije.

Če je lani delež obnovljivih virov v električni proizvodnji dosegel skoraj 60 odstotkov, se je ta številka letos znižala na 40 odstotkov. Razlog za to je bila zgodovinska suša, ki je vplivala na zmanjšano delovanje hidroelektrarn.

“Portugalska je zgled v Evropi”

V tej luči si država prizadeva povečati delež vetrne in sončne energijo, a hkrati ostaja močno odvisna od fosilnih goriv. Podatki Eurostata za leto 2020 kažejo, da so ta predstavljala 71-odstotni delež med energenti.

“Portugalska je zgled v Evropi,” je prepričan Pedro Nunes, strokovnjak za obnovljivo energijo na univerzi v Lizboni in predstavnik okoljske skupine Zero. Po njegovi oceni sta dve nedavno zaprti premogovniški elektrarni povzročili skoraj 20 odstotkov toplogrednih plinov na Portugalskem.

Ob tem poudarja, da se država v tej prehodni fazi od dokončnega slovesa od fosilnih goriv poslužuje proizvodnje električne energije iz plinskih elektrarn, ki v primerjavi s premogom onesnažujejo za tretjino manj.

Hkrati opozarja, da je prehod države na obnovljive vire “slabo načrtovan”. V zadnjem letu je namreč država znatno povečala uvoz električne energije iz sosednje Španije, ki pa še “naprej proizvaja energijo iz premoga”.

Svetovna meteorološka organizacija Združenih narodov je sicer v torek pozvala svet, naj do leta 2030 podvoji oskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov, s čimer bi preprečili, da bi podnebne spremembe ogrozile svetovno energetsko varnost.

STA