Na Borzenu ob tem obljubljajo hitrejše in povsem digitalizirane postopke ter mrežo kontaktnih točk za svetovanje.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je v današnji izjavi spomnil na najavo iz lanske jeseni, da bo država vse ukrepe, povezane z obnovljivimi viri, prestavila pod eno streho na Borzen, ki opravlja naloge sistemskega operaterja elektroenergetskega trga in centra za podpore.

S tem so razbremenili Eko sklad, kjer so se čakalne dobe za odobritev vlog in dodelitev pomoči podaljšale na pol leta do enega leta. Ob tem želijo na ministrstvu s popolno digitalizacijo postopkov in hitrejšim razreševanjem vlog državljanom omogočiti, da čim prej pridejo do sredstev, in s tem pospešiti zeleni prehod.

Skupaj razpisanih 80 miljonov

Letos bo za spodbujanje obnovljivih virov energije in trajnostne oziroma električne mobilnosti objavljenih 12 pozivov za fizične osebe, skupna vrednost razpisanih sredstev pa bo 80 milijonov evrov.

Objavljanje razpisov za trajnostno oz. električno mobilnost bo medtem steklo junija, pri čemer bo do sredine 2026 za električne avtomobile na voljo 15 milijonov evrov, za polnilno infrastrukturo dva milijona evrov in za električna kolesa štiri milijone evrov.

V javnosti je precej zanimanja požela napoved subvencioniranja električnih koles. Razpis, objavljen predvidoma v prvih dneh junija, bo omogočil subvencijo v višini 30 odstotkov prodajne cene, pri čemer pristojni napovedujejo precej stroge pogoje, saj želijo spodbujati dnevno mobilnost, ne pa nakupov športnih koles ali koles za turistične namene. Subvencijo bodo zelo verjetno obračunali prodajalci.

Načrtujejo 8000 subvencij

Na ministrstvu ciljajo na spodbuditev okoli 8000 nakupov tovrstnih koles na leto. Danes se vse skupaj v državi letno proda okoli 16.000 električnih koles.

V Borzenu se bodo po besedah direktorice Mojce Kert osredotočili predvsem na pozitivno uporabniško izkušnjo. Procesi bodo v celoti digitalizirani, pomagali si bodo tudi s klepetalnim robotom. Po njenih zagotovilih so usmerjeni v hitro reševanje vlog in izplačilo podpor.

Na Borzenu pozivajo vse vlagatelje, da izkoristijo priložnosti digitalne oddaje vlog in možnosti svetovanja ter pomoči, da bodo postopki res tekli čim hitreje. Čas odobritve vlog naj bi se po napovedih vsaj prepolovil, čas izplačila subvencije za postavitev sončnih elektrarn pa naj bi po stari shemi skrajšali na dva meseca od dokončne odločbe, po novi pa na vsega 10 dni. Želja je, da bi sčasoma celoten postopek skrajšali na nekaj tednov.